На позив Градске управе Нижњег Новгорода, а уз подршку Градске управе Новог Сада, делегација наше гимназије боравила је у том граду од 26. до 31. марта 2018. Повод је била централна свечаност обележавања 150. годишњице рођења великог писца Максима Горког чије име је Нижњи Новгород носио скоро шест деценија.
      Полагањем цвећа на споменик Горког у центру града, 28. марта је отпочела централна свечаност јубилеја коме је посвећено много најразличитијих културних активности, планираних да се одржавају током читаве године.

      Тога дана присуствовали смо и свечаном отварању 38. Међународне научне конференције Горковски сусрети која је, под називом Светски значај стваралаштва М. Горког, окупила  водеће научнике – сараднике Института за светску књижевност А.М. Горки Руске Академије наука, научнике из иностранства и потомке М. Горког – чланове породице Пешков.

     

Представа нашег Школског позоришта Хоће ли слобода умети да пева, у режији директора Вукашина Лазовића, била је део свечаности затварања Конференције. Пред препуним гледалиштем у Храстовој сали Књижевног музеја М. Горког, наши ученици су са стваралачким полетом и снажним емоцијама извели сценски игроказ по мотивима раних дела Максима Горког. Кроз инфантилни облик, бајколику форму, која пружа могућност игре као вида борбе против неживота и бесмисла, приказали су борбу између живота и смрти, слободе и пристајања на ропство. И – били награђени срдачним аплаузом и топлим речима организатора, гостију и праунука Максима Горког. 
     

У градској управи Нижњег Новгорода уприличен је свечани пријем за све стране делегације – учеснике Конференције. Том приликом се директор Вукашин Лазовић речима срдачне захвалности обратио Носкову Н.И., помоћнику градоначелника, Малову С.Г. представнику Министарства иностраних послова и Мишиној Ј.И., председнику Градског одбора за спољнотрговинске и међурегионалне односе. Након пријема, са нашим ученицима су представници локалне телевизије обавили интервју, па смо сви заједно погледали изложбу ликовних радова ученика, међу којима су и радови наших ученица Тијане Васић, Лене Јанков и Ане Грубор.

 

       Градска управа Нижњег Новгорода организовала је веома садржајан и занимљив програм за нашу делегацију. Тако смо били међу првима који су имали прилику да посете нови стадион на коме ће се одиграти фудбалске утакмице Светског првенства.
 

Посетили смо најстарију дечију библиотеку у граду, спомен-кућу Максима Горког, везану за његово детињство, изложбу фотографија М. Горког, његове породице и пријатеља, обишли тврђаву, централну улицу и неке од најзначајнијих градских знаменитости.
 
      Током посете Нижњем Новгороду, наш домаћин је, осим Градске управе, био и Нижњеновгородски државни универзитет Н.И. Лобачевски (ННГУ).  Представнике наше делегације примио је ректор универзитета Чупрунов Е.В. У краткој и срдачној посети истакнута је плодотворна досадашња сарадња, као и могућности нових праваца сарадње између наших двеју образовних институција.

      На Факултету радиофизике ННГУ, у лабораторији проф. Умнова А.Л., наша колегиница Драгана Родић је од 27. до 30. марта похађала вежбе – праксу, везану за један од нових праваца сарадње између наше гимназије и  ННГУ на пољу природних наука. О томе су, приликом посете лабораторији,  наши ученици имали прилике нешто више да чују од проф. Умнова, колегинице Родић и наше бивше ученице Браниславе Јанковић која активно ради код професора у лабораторији.      За нашу делегацију уприличена је и посета Институту за биологију и биомедицину ННГУ где смо имали прилике да чујемо занимљиву причу о неким од истраживања у области биомедицине.
На позив Педагошког универзитета Кузма Мињин, чији домаћини смо били у фебруару ове године, отишли смо у узвратну посету. Соловјов М.Ј, проректор за мрежну сарадњу и социјално партнерство, са својим сарадницима, примио нас је веома топло и срдачно. Магистранти педагогије одржали су занимљиву интерактивну радионицу, а затим смо посетили одељење старих и ретких књига при универзитетској библиотеци. О нашој посети се може прочитати, као и погледати фотографије, на сајту овог универзитета:  https://www.mininuniver.ru/about/news/shkolniki-iz-serbii-posetili-mininskij-universitet.

      У оквиру посете Нижњем Новгороду, сусрели смо се и са руководством братске Гимназије бр. 2 Канавинског рејона – директорком Калинином Т.С. и помоћницом Власовом С.В. и разговарали о наредним активностима везаним за сарадњу наших двеју школа.
      Посетили смо, такође, и изложбе Слободан пролаз и Артефакт црвена новосадског академског сликара Ђорђа Марковића.
      Изражавамо срдачну захвалност Градској управи Новог Сада, Градској управи Нижњег Новгорода, представницима ННГУ, Српског центра, НГПУ, Гимназије бр. 2, као и свима онима који су нам пружили подршку, указали срдачно гостопримство и упутили топле речи током ове посете граду-побратиму. Захваљујемо се и нашим ученицима који су, уз велику подршку и значајну помоћ Соње Лештар, са ентузијазмом и радошћу припремали представу.