• car001.png
  • car002.png
  • car003.png
  • car004.png
  • car005.png
  • car006.png
  • car007.png
  • car008.png
  • car009.png

Обилазак Музеја града Новог Сада и катакомби са нашим ученицима и професором Николом Мршуљом

Ученици друге и треће године имали су прилику да са професором историје и ове године посете једну од многих знаменитости Новог Сада као и гостујућу изложбу.

Једна група ученика која је изабрала посету Музеја града Новог Сада имала је прилику да обиђе сталну изложбу као и јединствену гостујућу изложбу „Сјај ренесансе“ из Италије.

   

Основна идеја пројекта изложбе је да оживи један део ренесансног блага који више не постоји и сада се може замишљати само кроз фигуративни материјал. Јединствени по лепоти и скупоцености, изложени костими су права ремек-дела италијанских кројачких и занатских кућа и сведоче о нивоу квалитета који могу да достигну једино италијански произвођачи и занатлије.

  

На изложби смо имали прилику да видимо 30 реплика урађених по узору на ренесансне слике. Костими су изложени на постољима поред којих се налазе слике као инспирација.

У склопу ове изложбе погледали смо и „Владареву гозбу и свадбу“. Приказана је младина венчаница, деверушине хаљине и примери мушких одела. Изложена је и зидна декорација, украсни предмети, полица са декоративним тањирима и керамичке шољице.

 

Погледали смо и примере соба у којима су у 18-ом и 19-ом веку живели чланови угледног друштва. Доктори, адвокати и политичари као и богати трговци који су волели и могли  да испрате тадашњу моду, имала је  велики утицај на Војводину, а долазила је из Беча и Будимпеште. Поред тога налазила се и соба Теодоре Дуђенски са репликом њеног скупоценог намештаја као и соба и клавир Исидора Бајића.

 

Посетили смо и сталну изложбу где смо видели поставку оружја, одела, муниције Срба из Првог и Другог светског рата.

За школарце било је забавно да погледамо и сведочанства и дневнике из 1918. године.

Друга група ученика обилазила је подземне тунеле Петроварадинске тврђаве.

Док смо обилазили подземље Петроварадина слушали смо и о грађењу тих галерија и тунела. Овај јединствени систем имао је предвиђене инсталације минских поља, као и просторије за смештај војника, оружја и 12.000 пушкарница. Подземне галерије у ванредним условима могу дати нужан смештај за преко 30.000 људи. Војници који су домишљато сами копали и правили бунаре у случају заробљеништва да имају обезбеђену воду. Поред ових занимљивих и корисних информација чули смо и неке историјске приче о Марији Терезији и Лудвигу II и Леоподу I.

 

Имали смо јединствену и незаборавну прилику да посетимо, видимо и чујемо о гостујућој изложби као и о сталној изложби. Могли смо да обиђемо невероватне катакомбе и научимо нешто ново о нашој историји. Поред стварно уникатних предмета и невероватних слика као и намештаја нисмо могли да се похвалимо и добром сарадњом и стручности кустоса овог музеја. Имали смо веома кратак обилазак, али ми смо се потрудили да уживамо у стварно невероватним историјским стварима. Уз добру атмосферу и жељом да видимо и сазнамо нешто ново ми смо створили одличну атмосферу и уживали у  овом малом обиласку са професором Николом Мршуљом.