• car001.png
  • car002.png
  • car003.png
  • car004.png
  • car005.png
  • car006.png
  • car007.png
  • car008.png
  • car009.png

Уз подршку Покрајинског секретаријата  за образовање, прописе, управу и националне мањине и ове године је, по трећи пут, организован Међународни летњи језички камп градова-побратима.

Како је партнерска страна – Српски центар при Државном универзитету „Н.И. Лобачевски“ из Нижњег Новгорода (ННГУ) – аплицирала за грант код Фонда „Руски мир“ и добила средства за сличан пројекат,  донета је одлука да се ова два пројекта обједине, те да се у периоду од 12. до 26. августа ове године камп одржи у Нижњем Новгороду, у главном универзитетском кампусу (Пр. Гагарина 23).

Камп је подржала и Градска управа Нижњег Новгорода. Свечаност поводом отварања кампа одржана је 13. авгста и том приликом су се учесницима и организаторима обратили Јелена Мишина, руководилац Градског одбора за међународну сарадњу, Ирина Абрамова, професор на Институту филологије и журналистике и помоћник директора Српског центра ННГУ и Вукашин Лазовић, директор Гимназије „Лаза Костић“.

 

Непосредно учешће у раду кампа имали су, као организатори и носиоци руског пројекта, Ирина Абрамова и Кирил Баландин, помоћник ректора за међународну сарадњу, Вукашин Лазовић, Весна Зечевић и Милена Алексић као суорганизатори и носиоци српског пројекта, шет студената Института за филологију и журналистику ННГУ, петоро ученика Гимназије „Лаза Костић“, те више волонтера, углавном учесника претходних кампова.

По традицији, установљеној претходних година, камп је имао едукативну, културолошку и туристичку компоненту.

За студенте Института филологије и журналистике ННГУ, који су учили српски као други словенски језик, организован је двонедељни интензивни курс српског језика (ниво Б1), а за ученике Гимназије „Лаза Костић“ – курс руског језика (ниво А2). Наставу су изводиле Весна Зечевић, проф. српског језика и књижевности и Марина Макарова, проф. руског као страног језика.

Ваннаставне активности из области театрологије водио је Вукашин Лазовић, директор Гимназије „Лаза Костић“. На свечаности затварања кампа, учесници су извели одломак из драме „Сирано де Бержерак“ Е. Ростана – учесници из Русије на српском, а наши ученици на руском језику.

Ваннаставне активности везане за традицију и поједине моменте из историје Србије водила је Милена Алексић.

 

Домаћини су организовали изузетно богат туристички програм. Учесници кампа имали су прилику да се упознају са историјом и знаменитостима града и области, традицијом, обичајима и старим занатима, као и са лепотом пејзажа тог дела Поволжја. Посебно снажан утисак на све полазнике оставила је посета Етнографском музеју «Шчолковски салаш», где су чули причу о животу у старом руском селу и одиграли неколико древних ритуалних игара.

Посета Музеју самовара и Кући старих заната била је, такође, веома атрактивна, посебно због могућности да се прође мастер клас израде чувених печатних медењака.

За ученике из Србије организовани су сурети са професорима Института за међународне односе и историју, Факултета биологије, као и обилазак Института живих система.

Традиционални мастер клас из кулинарства одржан је у селу Кантаурову, на дворишту старе породичне куће Азолових. На јеловнику су биле српске пљескавице и незаобилазна Плазма-торта.

Посета Спомен-кући М. Горког завршена је чајанком уз домаћи колач из кухиње Јелене Мишине и срдачан, пријатељски разговор у коме су наши ученици имали прилику да покажу колико су овладали вештином конверзације на руском језику.

 

Свечаност затварања кампа одржана је 25. авгста. Учесницима и гостима обратили су се Јелена Мишина, Ирина Абрамова, Вукашин Лазовић, Весна Зечевић и Марина Макарова и изразили велико задовољство због успешно организованог и изведеног трећег Међународног летњег језичког кампа градова-побратима, захвалност свим учесницима и наду да ће традиција одржавања оваквих кампова наставити да траје и да се развија. Свим учесницима кампа уручени су одговарајући сертификати.

У оквиру посете Нижњем Новгороду, представници наше гимназије срели су се са представницима сарадника и партнера – Градске управе Нижњег Новгорода, Универзитета „Н.И. Лобачевски“ и Гимназије бр. 2 и разговарали о могућим правцима развоја будуће сарадње.

На позив Управе Канавинског рејона, директор Вукашин Лазовић присуствовао је Рејонској конференцији просветних радника и том приликом му је уручена диплома за допринос реализацији пројекта „Ми смо заједно“, као и за укупни допринос развоју веза између градова-побратимима.