• car001.png
  • car002.png
  • car003.png
  • car004.png
  • car005.png
  • car006.png
  • car007.png
  • car008.png
  • car009.png

Два мобилна дечја технопарка „Кванторијум“ у „ГАЗел NEXT Citiline“, која су намењена за одржавање предавања из природнонаучних и инжењерско-техничких смерова, почињу са радионицама у градовима Србије. Током пројекта руски стручњаци Центра за омладинске инжењерске и научне компетенције „Кванторијум“ одржаће за балканске ученике и студенте серију радионица у области 3D прототипирања, моделовања виртуелне реалности, индустријског дизајна и производње у „хај-тек“ лаборатирији.

Мобилни технопарк „Кванторијум“ је покретни образовни комплекс, који садржи високотехнолошку опрему, где ће деца различитог узраста усвајати вештине виртуелне реалности (VR), робототехнике и индустријског дизајна. Комплекс је конструисан у возилу „ГАЗел NEXT Citiline“ са додатном приколицом. Током акције предавачи „Поволшког центра за аерокосмичко образовање“ одржаће предавања за ученике из Србије. Пројекат се реализује уз подршку Владе Нижегородске области и Горковске фабрике аутомобила са руске стране и Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду са балканске стране.

Мобилни дечји технопарк „Кванторијум“ довешће балканским студентима и ученицима следеће образовне програме:

Хај-тек – високотехнолошку лабораторију прототипирања, која садржи 3D штампаче, машине за лемљење и другу опрему. Овде се може направити било који део или уређај. Ово је „срце“ кванторијума, овде се идеје претварају у реалност.

Индустријски дизајн – током интензивног курса учесници пројектују привеске с именима, одређују узајамну зависност облика објекта, његове функције, материјала и технологија производње. Комплексност фигура се мења у складу са узрасном групом деце и индивидуалним способностима детета.

VR – овај програм чине предавања у виртуелној реалности, која омогућавају моделовање ситуација које су максимално блиске реалности, прорачунавање свих могућих последица, као и проналажење ефикасних решења. Деца ће имати прилике да раде са панорамском камером, самостално да снимају и гледају резултате наочарима виртуелне реалности, усвоје вештине потребне за рад у средини за израду дводимензионалних и тродимензионалних апликација и игара Unity. Биће им представљен и рад наочара и кацига виртуелне реалности на пројектима, које су радили „кванторијанци“.

Индустријска роботика – деца ће научити да самостално управљају даљински роботима на основу података са детектора близине; ученици ће склопити уређаје за музичку расвету на основу платформе Arduino и радити на пројектовању паметне куће са детекторима расвете, звука и покрета, представиће паљење светла, отварање прозора/врата/завеса према сигналима детектора.

МОБИЛНИ ДЕЧЈИ ТЕХНОПАРК „КВАНТОРИЈУМ“  БИЋЕ У НАШОЈ ШКОЛИ У СРЕДУ 18. ДЕЦЕМБРА!

(преузето са сајта «Руског дома» у Београду)