Мој разред и ја, имали смо ту част да су 19. маја некадашње ученице наше школе посетиле час српског језика и књижевности. Оне су нам из перспективе будућих академских грађана говориле о значају писане речи. Истакле су да су строги критеријуми професторке Весне Новаковић и те како оправдани јер је познавање матерњег језика свакако потребно при упису на факултете али и касније на свим факултетима права је благодет ако имате развијену језичку културу. Исто тако познавање класика али и савремене литературе јесте оно што се очекује од било ког будућег интелектуалца.

О значају писане речи говорила нам је и библиотекарка градске библиотеке, Клара Бозоки, која нас је најпре упознала са услугама и располагањима библиотеке. Предност ове библиотеке јесте информационо-реферални центар који обезбеђује бесплатан приступ интернету за чланове Градске библиотеке, претраживање електронске базе научних часописа из свих области као и базе медијске архиве и правних прописа. Библиотекарка је говорила о читалачким навикама младих које су у драстичном опадању. Она напомиње да се слаба начитаност очитује и у њховом свакодневном изражавању те да је фонд речи код младих све оскуднији и да је општа култура са којом се упознајемо преко књижевних дела такође у опадању.
Ова посета нас је подсетила на то да идентитет сваког народа лежи у његовом језику те се он мора неговати, чувати, богатити и баш због тога треба пронаћи начин да се млади поново заинтересују за писану реч, као и да схвате да ништа не може надоместити знање, а да се оно пре свега црпи из књига.