Изложбом Благо из кошницеМузеј Војводине, по први пут, представља предмете из збирки од којих је настао.Наши ђаци су имали прилику да са својим професором историје Николом Мршљoм обиђу ову изложбу.

Музеј се развијао и данас је то најкомплексија музејска установа у Републици Србији и друга по величини и значају. Овом изложбом обележава се 170. годишњица постојања.
У сталној поставци заоставштине Војводине изложено је око 40 000 експоната.

Нашим ђацима се посебно свидело то што су у околини Вршца нађени докази о животу и начину становања људи из доба пре нове ере.Разне алатке за јело, одбрану, прављене су од костију животиња.

Костури мамута који су живели на тим просторима и који су изумрли због климатских промена. Градили су куће од облица које су могле да издрже разне временске неприлике. Кад су дошли на тај ниво развијености почели су да гаје разне житарице. Самим тим се јављају примитивне религије и магије. Ученици су могли да виде реплику богиње плодности која се звала "Црвенокоса Богиња".

На прелазу између бакарног у бронзаног доба долази до продора степских народа који са собом доносе Хумке. Хумке су земљани или камени, већи или мањи, вештачки брежуљци, различите грађе, структуре и намене.

Хумка је имала три главне сврхе: служила је за становање, сахрањивање, осматрање.

Вршене су прве операције на људима за које се веровало да су их запосели демони. .Коришћене су бушилице и чекићи. Почетком 6. века п.н.е. људи почињу да живе у кућама налик данашњим. Изложен је део каменог украса неке куће.

Били смо у прилици да видимо претече млинова, углавном су то две равне плоче којима су ситнили житарице. Видели смо предмете, који се сматрају дечијим играчкама. Они су служиле за игру , а неки и за образовање најмлађих.

Код Футога, нађена је гомила бронзаног оруђа као и кованице које сведоче о томе да је постојала трговина.

Са почетком нове ере, доласком Римљана, Келти се повлаче. Долина Саве и Дунава је од великог значаја. Римски парадни шлемови од гвозђа пресвучени су легуром сребра и злата. Шлемове су римске војсковође носили после битке. Најраскошније украшени налазе се у музеју Војводине. Имају непроцењиву вредност.

Једна од сaла музеја је посвећена средњем веку и у њој су изложене кованице које је деспот Ђурађ Бранковић наручио само у три примерка за удају свој ћерке.

Манастири на Фрушкој гори су били центри српске писмености. Монаси су се бавили преписивачким радом сам израдом минијатура.

Књиге су штампане у Цетињу, Грачаници, Милешеви, Острогу па чак и у Русији.

После опсаде Беча, турска војска почиње да се повлачи. Српски народ под вођством Арсенија Чарнојевића 1690. године почиње да насељава Панонију.

Наши ученици су били одушевљени великим портретом Арсенија Чарнојевића.

Изложене су униформе, оружје и грбови Шајкаша који су се борили на граници Угарске.

Изложени су портрети знаменитих личности тог доба, као сто су краљица Марија Терезија и Јосиф.

Међу експонатима 19. века изложени су и барокни намештај, разне униформе, одећа и оружје, сатови који могу да приказују месечеве мене, Стилски намештај са елементима рококоа. Личне ствари богатих Срба, као и највећа заоставштина сребрнине Патријарха Рајевића.
Највећ
у пажњу је привукао писаћи сто на ком је познати српски песник, Лаза Костић писао свој највеће песме. Сто је украшен сликама градских кућа из већих војвођанских градова.

Слађана Јефтић и Ивана Кршовић 2-3

Погледајте и краћу презентацију о Музеју Војводине, коју су урадиле Катарина Чопик и Тамара Родић (I-3)!