У Гимназији „Лаза Костић“ је у периоду од 06. до 13. августа 2017 године, уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, Српског центра при Универзитету „Н.И. Лобачевски“ из Нижњег Новгорода (РФ), те пријатеља гимназије, реализован пројекат „Другог међународног летњег едукативног кампа градова-побратима Новог Сада и Нижњег Новгорода“.

Камп је и ове године обухватио наставне и ваннаставне садржаје. Наставу српског као страног језика за руске полазнике – шест студената са нижњеновгородског универзитета „Лобачевски“ –  водила је Весна Зечевић, професор српског јеика у Гимназији „Лаза Костић“, а наставу руског језика за четворо наших полазника – доцент др Ирина Абрамова са поменутог универзитета. Настава оба језика извођена је на нивоу А2. 

 

Ваннаставни садржаји реализовани су у оквиру радионица из области културе, историје, музике, националне кухиње Србије и Русије, као и излета на Стражилово, обиласка Сремских Карловаца, Петроварадинске тврђаве и шетњи градом.

Радионицу упознавања са Новим Садом, његовом прошлошћу и најважнијим културно-историјским знаменитостима одржала је Милена Алексић, професор руског језика у Гимназији „Лаза Костић“.

Радионицу на тему „Света лоза Немањића“ водио је професор Никола Дувњак, гимназијски вероучитељ.

 

Весна Зечевић је одржала радионицу везану за живот и дело Бранка Радичевића.

Мастер-клас о традиционалној тамбурашкој музици одржао је проф. Бојан Тренкић, члан Тамбурашког оркестра РТВ, ансамбла „Зоруле“ и „Панонске морнарице“.

Кулинарске радионице одржале су Ирина Абрамова, Весна Зечевић, Драган Леђанац и Милена Алексић, а на јеловнику су били руски „пељмени“, српски пасуљ и „Плазма-торта“.

 

Волонтер на кампу био је Тодор Филипов, бивши ученик Гимназије „Лаза Костић“, а сада студент на Универзитету „Лобачевски“ у Нижњем Новгороду и активни члан тамошњег Српског центра.

Током три најтоплија дана учесници кампа су у касним поподневним сатима потражили освежење на „Штранду“, а једно поподне су провели на обронцима Фрушке Горе, као гости породице Тодоровић.

На завршној свечаности на сцени гимназијске позоришне сале, сви полазници кампа су учествовали у културно-уметничком програму који су осмислиле Весна Зечевић и Ирина Абрамова, а сваком од њих директор гимназије Вукашин Лазовић уручио је дипломе о завршеном курсу српског, односно руског као страног језика. Полазницима и професорки из Русије уручени су и пригодни поклони.

Носилац и овогодишњег пројекта кампа био је Вукашин Лазовић са сарадницима Весном Зечевић и Миленом Алексић, уз активно учешће Николе Дувњака, Наташе Тодоровић и помоћног особља гимназије.

Други међународни едукативни летњи камп градова побратима Новог Сада и Нижњег Новгорода протекао је у ведрој, инспиративној и радној атмосфери, уз пријатељску топлину, срдачну домаћинску бригу и задовољство свих учесника. Организатор и учесници кампа уверени су да су сви циљеви и задаци који су предвиђени пројектом у потпуности реализовани и спремни су да наставе своје ангажовање и наредне године. Сви су изразили наду да ће август 2018. године донети и Трећи међународни едукативни летњи камп градова-побратима Новог Сада и Нижњег Новгорода.

проф. Милена Алексић