Осмог октобра у позоришној сали наше гимназије ученици су имали невероватну прилику да уживо гледају сјајну интерпретацију Шекспирове драме на енглеском језику у изведби изворних говорника из Велике Британије. Одиграна је чувена Шекспирова драма „Магбет“ у изведби ТНТ позоришта из Велике Британије. ТНТ позориште је међународно призната професионална путујућа позоришна трупа која већ преко четири деценије изводи представе широм света. Ове године су одлучили да по први пут допутују и у Србију и започну турнеју у нашој земљи управо представом у Новом Саду у нашем позоришту.

Драму „Магбет“, једну од најмрачнијих Шекспирових трагедија, која се бави вечним темама тираније, моћи и храбрости у продукцији Грантлија Маршала режирао је Пол Стебингс. Продукција је садржала снажан сценски израз и покрет праћен звучним ефектима и оригиналном музиком. Невероватна енергија покрета, комбинована са чувеним Шекспировим стихом довела је до изузетно динамичне интерпретације са нагласком на елементе натприродног. Трупа није чинила уступке због тога што се обраћала већински младој публици која још увек учи енглески језик, изводила је аутентични Шекспиров текст, као што би извела и пред изворним говорницима и тиме нам пружила прилику да чујемо аутентични језик са правим британским изговором.

Професори и ученици који су присуствовали представи, иако можда нису разумели сваку изговорену реч, нису остали ускраћени за потпуни доживљај дела јер је кроз покрет и глуму пренесена свака емоција, страст, дилема или кобна одлука коју ликови у овој трагедији доносе.

Од изузетног је значаја то што смо у ово дигитално доба, када се млади све више окрећу екрану, а све мање традиционалним формама уметности, имали прилике да погледамо једну од најснажнијих трагедија у историји прилагођену управо младој публици.