Центар за унапређење безбедности у саобраћају, уз финансијску подршку Градске управе за саобраћај и путеве, реализује пројекат под називом „Едукација за унапређење безбедности у саобраћају ученика средњих школа на територији Града Новог Сада.“

Пројекат подразумева вршњачку едукацију ученика првих и других разреда средњих школа у Новом Саду, током које  би се младима указало на опасности услед коришћења мобилних телефона у саобраћају, као и на последице које настају због некоришћења сигурносног појаса, односно кациге. Посебан сегмент едукације односи се на опасности које вожња под дејством алкохола има на учеснике у саобраћају.

Прва фаза пројекта, која подразумева радионице са ученицима трећих разреда новосадских средњих школа, реализована је 30.1.2020. у позоришној сали Гимназије „Лаза Костић“ у Новом Саду. Током радионица, ученицима су путем теоријских предавања, видео презенатције и практичних вежби, пренета основна знања о безбедности учесника у саобраћају, са посебним акцентом на опасности које вожња под дејством алкохола има на учеснике у саобраћају.


Ученици су имали прилику да током пројекције два кратка филма чују искуства младих људи који су доживели саобраћајну незгоду и након ње остали инвалиди и поруке од њих на шта треба обратити пажњу како би сачували свој и туђе животе као учесници у саобраћају.

У практичном делу радионица, ученици су тестирали такозване „пијане наочаре“ које симулирају шта у ствари човек види и како реагује када има одређени проценат алкохола у организму.

Након радионица, сваки од ученика је добио сертификат који потврђује његово учешће у радионици, а ти ученици ће у наредној фази пројекта своје знање преносити ученицима првог и другог разреда у свакој од новосадских средњих школа.