Тесла – светосавски портрет међу маскама


Кажу да се свет мање променио од Платона до Теслиног рођења, него од Теслиног рођења до његове смрти и да је само један људски век био довољан да човечанство направи искорак од хомерског гуслара до лета на плавом зраку енергије. Стога је прича о Тесли – прича о целој епохи која је у његовом бићу пулсирала у ритму геомагнетног пулса планете.

 

У свом фасцинантном роману Тесла – портрет међу маскама Владимир Пиштало се, по сопственом признању, определио за апокрифну, алтернативну верзију великих прича. Његов фрагментарни израз на ефектан начин је транспонован у низ сценских слика са емотивним музичким „шавовима“ и изведен у оквиру уметничког програма овогодишње Светосавске академије у нашој гимназији.

   

Наши ученици су, вођени руком (и душом) својих професорки Светлане Петровић и Драгане Миленковић, публици приказали причу о меланхоличном грандоману идеја и визија које су, будући  далеко испред (и изнад) свог времена, претешке за један крхки људски век,  причу о племенитом витезу међу зверима које се клањају његовом величанству долару и имају специфичан смисао за хумор, причу о сновиђењима, о посртању под теретом духова прошлости, о путу између иреалног и реалног, омеђеном мајчиним бајалицама и загонеткама. 

 

Прича о Тесли је и прича о Србији која се, како рече један књижевни критичар, „најбоље одражава у свом најбољем тек са јако удаљених меридијана“. А Светосавље је пут којим треба да идемо тако, да те меридијане примакнемо и њима омеђимо своју земљу, да се и сами у свом најбољем огледамо. Тесла је један од највећих светионика на том путу.