Као и у претходних пет година и ове јесени наша гимназија је учествовала у реализацији заједничког пројекта са Нижњеновгородским државним универзитетом „Н.И. Лобачевски“ (ННГУ) – Часови историје са професорима из Нижњег Новгорода. Наш пријатељ – стални члан делегације историчара из Нижњег Новгорода др Андреј Кузњецов, професор историје на ННГУ, овог пута је дошао са Ph.D. Јекатерином Григорјевом, професорком историје у МАОУ „Школа бр. 49“.
Професор Кузњецов је одржао три предавања из историје Русије: Настанак Староруске државе, Бородинска битка и  Русија с почетка ХХ века, док је професорка Григорјева одржала предавање на тему Сава Владиславић Рагузински – Србин на служби код цара Петра Великог.

Наши ученици су с пажњом пратили предавања, а након тога узели активно учешће у дискусији на ове сложене и важне теме из историје Русије.

Наше госте је у званичну посету примио и господин Милан Новаковић, начелник Јужнобачког управног округа. Том приликом је истакнут активан допринос наше гимназије развијању и учвршћивању братских веза између градова-побратима Новог Сада и Нижњег Новгорода.


Упућујемо срдачну захвалност гостима за веома интересантна предавања. Професору Кузњецову смо посебно захвални за дугогодишњу преданост заједничком пројекту, као и за исказану спремност да током школске године држи нашим ђацима онлајн-предавања на теме које их интересују, а професорки Григорјевој за топлину са којом је говорила о Сави Владиславићу. Захваљујемо се начелнику Јужнобачког управног округа за топао пријем и подршку сарадњи Гимназије „Лаза Костић“ са ННГУ. Нашим ученицима се захваљујемо за то што су, мада је у току био јесењи распуст, с пажњом пратили предавња и активно учествовали у дискусији, а професорима – Свјетлани Томић-Пилић, Јану Ђермовском, Сањи Пушић, Јелени Габрић и Милени Алексић – на подршци у реализацији овог пројекта за који се надамо да ће трајати и у годинама које долазе.
Управа школе