У оквиру финалне етапе пројекта Информационо-културна размена идеја и пројеката у циљу успостављања међународних партнерстава који је реализовала организација „Мегапројекат“ из Москве, наши ученици – победници конкурса за најбољи есеј на тему „Реч о делу“ – Лена Јанков, Андријана Јовановић и Владан Јовичић (сви из III-1 разреда) боравили су у Софији од 29. до 31. маја, заједно са проф. руског језика Миленом Алексић. Овим путовањем награђени су финалисти из пет европских земаља.

У периоду од 10. до 16. маја наша гимназија је угостила групу ученика и професора братске Гимназије бр. 2 из  Нижњег Новгорода. Групу је предводила Татјана Станиславовна Калинина, директорка гимназије. У саставу делегације били су и представници Дуржине «Свети праведни војник Фјодор Ушаков» која делује при Парохији цркава посвећених Иконама Смоленске и Владимирске Богородице, а коју је предводио протојереј Сергиј Симагин, старешина ових храмова и намесник Канавинског округа Нижњеновгородске Епархије.

НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ „ОМЛАДИНСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ И ПРАКСЕ“ НАГРАЂЕНИ СУ УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ „ЛАЗА КОСТИЋ“, ПОБЕДНИЦИ КОНКУРСА  „РЕЧ О ДЕЛУ“
Како је већ било најављено, у нашој гимназији је 17. априла ове године одржан округли сто Омладинске иницијативе и праксе као део пројекта  Аутономне непрофитне организације „Мегапројекат“ из Москве  Информационо-културна размена идеја и пројеката у циљу успостављања међународних партнерстава који је добио награду председника Руске Федерације.

Од 12. до 17. фебруара 2019. године, ученици и професори гимназије из Минхена били су гости наше школе. Постарали смо се да гостима, који никада пре нису путовали у Србију, приредимо несвакидашње и незаборавно искуство. Ученици домаћини су, заједно са својим родитељима, указали гостима топло гостопримство.
За време ове посете, спектар активности био је разнолик – професорке наше гимназије Светлана Вучић, Бојана Богнар и Милица Ђукић Аврамовић одржале су часове немачког језика, енглеског језика и час физике.