Јесењи сусрети са професорима историје ННГУ у нашој гимназији део су плана међународне сарадње наше школе.
Ове године одржани су у периоду од 16. до 19. новембра, а професори историје са Нижњеновгородског државног универзитета „Лобачевски“ Андреј Кузњецов и Артјом Маслов по трећи пут су били гости наше гимназије. Професори су одржали три предавања, а након тога је организован традиционални Округли сто. Овога пута теме предавања су биле везане за период владавине руског цара Александра I, а у вези с тим и за Наполеонове походе и Први српски устанак, потом за руске средњевековне текстове као елементе руског културног кода, те за средњевековне преводе античке књижевности у Западној Европи и Русији.

 

На округлом столу наши ученици су постављали питања у вези са претходним предавањима, са појединим периодима и личностима из историје Русије, као и са одређеним историјским контекстом  руско-српских веза.

 

У организацији и извођењу ове манифестације учествовали су директор гимназије Вукашин Лазовић, помоћник директора Весна Зечевић, проф. историје Свјетлана Томић-Пилић и проф. руског језика Милена Алексић. По први пут ове године у сусрете су се укључили и професори историје са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду – Горан Васин и Ненад Нинковић, а надамо се да ће ова сарадња прерасти у традицију.

Желели бисмо посебно да похвалимо наше ученике који су с пажњом пратили предавања, укључивали се у дискусије и показали добро познавање историје, као и интересовање за овај предмет, и тако у највећој мери допринели успешном спровођењу овогодишњих сусрета.