Током текуће школске године наша гимназија је наставила сарадњу са Школом физике проф. Умнова А.Л. у оквиру које су наши ученици урадили више пројекта (Аутономикус, Соларни сат, Метеостаница, Нумерус, Стакленик...).
На предлог професора Умнова у петак 20. децембра путем Скајпа је одржана одбрана пројеката на даљину, на којој су ученици представили резултате свог вишемесечног рада, испричали о начину на који су до тих резултата дошли, те показали како поједини уређаји функционишу. Радом на пројектима руководили су професори Драгана Родић и Игор Перковић, а у појединим активностима учествовали су и професори Милена Алексић, Миленко Јовић, Јасмина Шовљански, Милорад Иванчевић, Милица Аврамовић-Ђукић.

Уводним речима програм су отворили проф. Умнов А.Л. (из кабинета радиофизике на Универзитету «Лобачевски» у Н. Новгороду) и директор гимназије Вукашин Лазовић (из кабинета информатике у нашој гимназији). Обојица су истакла значај ове сарадње и задовољство њеним резултатима, те упутила речи захвалности, свако са своје стране, за помоћ и подршку.

Пројекте су представили ученици 4-5: Катарина Радујковић, Ања Рацковић, Никола Рајчетић, Алекса Мања, Николина Парошки и Петра Супић, као и ученици 4-6: Михајла Јуришић, Ивана Цвијетиновић и Дијана Муслић.

Улогу организатора и модератора овог сусрета на даљину преузео је Игор Перковић, уз помоћ Драгане Родић и професорице руског језика Милене Алексић, која се максимално ангажовала у кореспонденцији и припреми овог сусрета. Наши ученици и професори одговарали су и на питања проф. Умнова и његових гостију – студената, колега, представника управе универзитета, представника Српског центра при универзитету и других.
Програм одбране пројеката трајао је око два школска часа и протекао у атмосфери која је одисала осећајем одговорности коју овакав сусрет носи, али и добронамерношћу, топлином, разумевањем и задовољством због добро обављеног задатка.

Срдачно се захваљујемо професору Умнову за помоћ и сарадњу, његовим гостима – за пажњу и интересовање, као и нашим колегама и ученицима који су се потрудили да раду наше школе додају нову, научно-истраживачку димензију.

У наставку можете погледати видео запис Универзитата "Лобачевски" из Нижњег Новгорода о овом догађају, као и прочитати преод текста са званичне Facebook странице ОДБРАНА ЂАЧКИХ ПРОЈЕКАТА У ОКВИРУ «ШКОЛЕ ФИЗИКЕ ПРОФЕСОРА УМНОВА».