У Гимназији "Лаза Костић" постоји школско позориште, које је, на школском нивоу, водеће у земљи, судећи према републичким наградама и признањима.

Прве године постојања под именом Гимназија "Лаза Костић" наша школа је добила прву награду за најбољу представу "Женидба и удадба", као и награду за најбољу режију и главну мушку и женску улогу на Републичком фестивалу позоришта у Крагујевцу. Те исте године на Школском позорју, покрајинском фестивалу средњих школа, добили смо прву награду за најбољу представу, најбољу режију и најбољу мушку и женску улогу. Тај познати текст по Ј. С. Поповићу режирао је тадашњи професор гимназије, Вукашин Лазовић.

хор гимназије Милан Предојевић - монолог сала је често претесна за све заинтересоване


На Школском позорју 2003. године победничка представаје била је "Путујуће позориште Шопаловић" Љубомира Симовића, у режији професора Вукашина Лазовића. У 2004. години у оквиру школског позоришта створена је реторичка секција која је неговала лепоту говора и вештину беседништва. На Покрајинском такмичењу средњих школа у беседништву прве награде освајили су три пута наши тадашњи ђаци, а сада професионалци у својим позориштима: Бранко Лукач, Милан Каћански и Соња Младенов. Те године Соња Младенов освојила је прву награду у професионалној конкуренцији такмичења у беседништву "Sirmium lux verbi".

Бранко Лукач Соња Младенов


На Фестивалу позоришних представа гимназија Србије по други пут смо освојили награду за најбољу представу, за најбољу режију, најбољу женску улогу (Бојана Грабовац) и награду за најбољи избор музике (професор Теодора Пфајфер). Представу је режирао професор Вукашин Лазовић. Наредне 2006. године школско позориште гостује по позиву Катедре за српски језик и књижевност у Кракову и Вротславу у Пољској са представом "Клаустрофобична комедија" Душана Ковачевића, у режији Вукашина Лазовића. У 2007. години игра се представа "Мрешћење шарана" по тексту Александра Поповића (режија Вукашина Лазовића). Представа је добила прву награду за најбољи сценски говор на Фестивалу позоришта средњих школа Војводине.

Годину 2008. обележило је гостовање у Москви на смотри "Словенска зора" са већ поменутом представом "Клаустрофобична комедија". Представа је добила специјалну награду за изузетно уметничко достигнуће. У Руском дому, културном центру у Београду 2009. године Гимназија "Лаза Костић" на фестивалу "Лик Русије" проглашена је за гимназију године. Наступ је био поетски рецитал "Гласови песникиња" (Ана Ахматова, Десанка Максимовић), које су приредиле професорке Милена Алексић и Теодора Пфајфер.

Лари Томпсон - трагедија једне младости сцене са једног од многобројних ... ...извођења овог комада


У 2010. години одигране су две кратке представе поводом Дана школе које су послужиле више као стилске вежбе: "Сироти мали хрчки" по тексту Гордана Михића и "Просидба" А.П.Чехова ( режија професора Вукашина Лазовића). У 2011. години премијерно је одиграна представа "Лари Томпсон, трагедија једне младости" Душана Ковачевића у режији професорке Весне Зечевић. Представа се са успехом још увек игра.

Ове 2012. године, средином децембра, очекујемо премијерно извођење представе, с којом се планира путовање у Русију, "Просидба + Медвед" у режији професорке Весне Зечевић.

Захваљујући овом раду и великом броју представа знатан број наших ђака који су играли у овим школским представама нашло је свој пут у професионалном бављењу позориштем: Бранко Лукач, Маја Лучић, Јована Филиповић, Милош Јелисавац, Милан Каћански, Соња Младенов, Тијана Милованов, Душан Стојановић, Душан Мамула, Рок Радиша, Бојан Колопић, Бојана Грабовац и Филип Ђуретић. Као логичност код реновирања и реконструкције зграде наметнула се потреба и могућност да Гимназија "Лаза Костић" добије свечану салу са позоришном сценом која пружа могућност играња скоро свих позоришних представа и чини нови културни простор у граду.

Једна од прослава Дана школе


Имајући у виду могућности и остварене резултате створила се идеја да се, уз одобрење Министарства просвете, у наредном периоду отвори позоришно одељење по угледу на некад постојећу позоришну школу у Новом Саду, која је изнедрила позната глумачка имена. Школа се обавезује да ће уз захтев сачинити план и програм стручних и општих предмета и дати на увид надлежним службама при Министарству просвете, с надом да ће ова идеја бити реализована у наредној школској години.

директор Гимназије "Лаза Костић",
професор Вукашин Лазовић