У периоду од 10. до 14. децембра 2014. године, делегација професора наше школе боравила је у Њижњем Новгороду, по позиву Гимназије број 2. Посета је реализована у оквиру планиране сарадње везане за размену искустава на пољу наставних и ваннаставних активности, стручног усавршавања, инклузивног образовања, као и унапређења наставног процеса.

 

У оквиру радног дела посете, наша делегација је са великим интересовањем пропратила мастер клас о могућностима коришћења електронских и интерактивних табли који су одржале колегинице из Гимназије бр. 2. Наталија Попова показала је начине коришћења ових табли на часовима историје, Оксана Кокошко – на часовима матерњег језика, Татјана Миронова – у настави хемије, а Јелена Костенко – у настави ликовног васпитања. Уверили смо се у велику предност коју пружа рад са интерактивним таблама, како у погледу очигледности наставе, тако и погледу њене актуелности и многих других аспеката.

    

Приликом посете Специјалној школи-интернату бр. 95, Људмила Гундерчук, директор, и Татјана Калињина, директор Гимназије бр. 2, говориле су о искуствима везаним за посебан вид инклузије у образовању који се сатоји у сарадњи између две школе, у међусобној помоћи коју ученици ових школа пружају једни другима. Пракса је, наиме, показала да је неопходно да настава за децу са посебним потребама буде у оквиру специјализованих институција, док  њихово укључивање у друштвену заједницу може бити веома успешно управо кроз сарадњу са „обичним“ школама. Овакво дружење и међусобна помоћ од велике је користи за ученике обеју школа, што нам је и показано кроз низ примера.

  

Директор Гимназије Лаза Костић, Вукашин Лазовић, одржао је за професоре и ученике старијих разреда Гимназије број 2 предавање о раду на режирању представа школског позоришта. Базирано на неким од основних постулата теорије позоришне режије, са тежиштем на пракичној анализи главних фаза рада при адаптацији драмског текста и његовог постављања на сцену, илустровано мноштвом конкретних примера из вишегодишњег искуства рада са школским позориштем, предавање је изазвало велико интересовање слушалаца.

  

Професор руског језика, Милена Алексић, одржала је отворени час са ученицима 10. разреда на тему Божићни обичаји код Срба. Кроз задатке са елементима компаративне лингвистике, славистике и етнологије, а потом и презентацију празничних обичаја у Србији, ученици су подстакнути на размишљање о сличностима и разликама у традицијама и обичајим српског и руског народа.

Током културно-уметничког програма који су ученици и професори Гимназије бр. 2 извели у свечаној сали гимназије, приказани су, између осталог, неки од старих локалних народних обичаја, а представљена нам је и поставка Александровске сале – школског музејског простора, посвећеног руској историји, религији и култури,  у коме је посебан кутак посвећен Србији, Новом Саду и нашој гимназији.

  

Наша делегација је, заједно са домаћинима, посетила Драмско позориште и погледала драму „Наруквица од граната“, по тексту приповетке Александра Куприна, која је оставила веома дубок утисак на све.

У оквиру туристичко-едукативног садржаја, посебно интересантне су биле посета фабрици за израду уникатних стаклених украса за новогодишњу јелку, као и градићу Семјонову, где смо посетили музеј руске народне уметности и упознали се са хохломским стилом израде и осликавања предмета од дрвета.

  

Током посете Њижњем Новгороду, осим планираних сусрета са домаћинима, имали смо и сусрет са Маријом Кондратјевом, начелницом одељења за међународну сарадњу при Градској управи, која нам је понудила нове могућности сарадње међу градовима-побратимима и позвала нас да се укључимо у њихову реализацију (Међународни сусрети Горки, оснивање Центра за српску науку и културу у Њижњем Новгороду, Међународни летњи кампови и друго).

Посета наше делегације Њижњем Новгороду била је изузетно успешна и плодотворна. Топао пријем и велика пажња коју су нам указали домаћини били су свакодневни фон на ком су се одвијале све активности. Закључак свих чланова наше групе је да би овакав вид сарадње било потребно наставити, на обострано задовољство и велику корист, како у погледу  стицања нових сазнања и искустава, тако и учвршћивања међусобних веза између наша два града-побратима и наше две земље.

 

Милена Алексић