У оквиру посете Универзитету у Новом Саду, а поводом обележавања јубилеја – 55 година од његовог оснивања, нашу гимназију је 30. јуна 2015. посетила  делегација Државног Универзитета „Н. И. Лобачевски“  ( ННГУ им. Лобачевского) из Нижњег Новогорода. Чланови делегације – др. Кузњецов А.А., др. Кемаев К.В, Чуманкина Е.А. и Баландин К.В. по други пут су били наши гости.

(Подсетимо се да је ова делегација на Дан града Новог Сада, 1. фебруара 2015. посетила, између осталог, и нашу школу и том приликом понудила три стипендије за наше матуранте. На студије у Нижњи Новгород одлазе ученици Петар Јанковић, Тодор Филипов и Немања Ћулибрк, сва тројица на одсек петрохемије.)

Након боравка наше делегације на манифестацији „Недеља Србије“ у Нижњем Новгороду и истовременог учешћа на Међународној конференцији „Хуманитарне трагедије светских ратова у 20. веку“ у организацији Државног универзитета „Н.И. Лобачевски“, сазрела је идеја о сарадњи између наше гимназије и овог универзитета, што је овога пута добило и званичну форму. Наиме, приликом посете делегације ННГУ потписан је Споразум о сарадњи.

Споразум предвиђа сарадњу у оквиру образовно-васпитног рада –  могућност учешћа у заједничким пројектима и манифестацијама, размену наставног кадра и студената /ученика, стипендије за наше матуранте и т.д.

 

Потписници овог споразума су Ректор ННГУ „Н.И. Лобачевски“, професор Евгеније Владимирович Чупрунов, с једне стране,  и директор Гимназије „Лаза Костић“, Вукашин Лазовић, са друге стране.

проф. Милена Алексић