Од 25. до 30. јануара наша гимназија била је домаћин делегацији братске гимназије – Гимназије бр. 2 из Нижњег Новгорода. Овога пута посетиле су нас четири колегнице – Лариса Власјук и Ана Баранова, помоћнице директора, Олга Сидорова, проф. енглеског језика, Марина Терсинцева, проф. руског језика и књижевности и представник Савета родитеља Наталија Баташова. Оне су предводиле групу од десеторо ученика.

Посете колега и ученика братске гимназије, као и наше узвратне посете, део су четворогодишње сарадње и чврстих пријатељских веза између наше две школе. Сарадња обухвата више аспеката – методички, образовно-васпитни, туристички и  забавно-едукативи, те се програм боравка гостију увек планира у складу с тим.

 Будући да је непосредни повод за ову посету била Школска слава – Савиндан, званични дочек гостију организован је у оквиру саме светосавске свечаности, 26. јануара, у препуној позоришној сали гимназије, уз традиционално квалитетан програм и гостију, и домаћина.

Заједничке часове грађанског васпитања, енглеског и руског језика са нашим ученицима и њиховим друговима из Русије извеле су колегинице-гошће, заједно са нашим колегиницама – Наташом Тодоровић, Бојаном Богнар и Миленом Алексић, док су мастер клас из фолклора одржали наши ученици Мина Шарић (2-3) и Ђорђе Бајић (3-5), те Полина Балашова и Даниил Кукушкин. 

 

Након наставе, одржан је и традиционални округли сто на коме су размењени утисци о часовима, истакнута нека од посебно занимљивих методичких решења и наговештене теме будућих заједничких часова у Нижњем Новгороду.

 

Никола Дувњак, професор веронауке, организовао је посету Богословије „Свети Арсеније Сремац“ у Сремским Карловцима, где нам се топлим речима добродошлице обратио проф. Јован Стојановић.

   

Посетили смо и најстарију српску гимназију, обишли спомен-библиотеку и свечану салу где нас је срдачно примио проф. Милан Ђуришић, в.д. директора Карловачке гимназије.

 

Топлу добродошлицу нама и нашим гостима пружила је и ШОСО „Др Милан Петровић“ у просторијама на Новом Насељу.  Директорка Славица Марковић са својим колегама показала нам је део ове велике школе великог срца, а у једном од објеката у Сремској Каменици приредили су за све нас незаборавно дружење.

Посетили смо и Петроварадинску тврђаву и начинили традиционалну шетњу под називом „Вечерња светла нашег града“, а цео један дан посветили смо нашој престоници и њеним највећим знаменитостима.

Наши ученици кажу да су веома задовољни дружењем са новим пријатељима, а исто смо чули и од наших гостију. Сви се радују новом сусрету, овога пута у Русији.

У организацији и реализацији ове етапе сарадње братских гимназија учествовали су: директор Вукашин Лазовић, помоћнице директора Весна Зечевић и Наташа Тодоровић, Бојана Богнар, Никола Дувњак, Милена Алексић, Маријана Новичић, као и  Елена Верзоти, Татјана Жиловић и Јелена Тодоровић.