На позив организатора – Градске управе Нижњег Новгорода и Српског центра при Нижњеновгородском државном универзитету „Лобачевски“  (ННГУ) – на прославу Дана словенске писмености и културе наша гимназија упутила је Весну Зечевић, професорку српског језика и књижевности и Милену Алексић, професорку руског језика и књижевности.

Уочи самог празника, у уторак 23. маја, проф. др Људмила Ручина, директорка Српског центра, отворила је Округли сто на тему Проблеми наставе словенских језика у савременој школи.

Србију су на овој манифестацији представљали проф. др Љиљана Марковић, декан Филолошког факултета у Београду, са колегиницама проф. др Александром Вранеш, проф. др Љиљаном Бајић и асистенткињом мр Бојаном Сабо, мр Ружица Вукобратовић, директорка Гимназије „Исидора Секулић“ из Новог Сада, Маријана Исаковић, директорка Шабачке гимназије, мр Ивана Петковић, сарадник на Учитељском факултету у Сомбору и наше две професорке. Весна Зечевић је представила кратку историју развоја српског језика са посебним освртом на Вукову реформу, а Милена Алексић је говорила о неким специфичностима наставе руског језика у српској говорној средини.

Централна свечаност поводом Дана словенске писмености одржана је 24. маја у свечаној сали Института за филологију и журналистику. Након поздравних говора домаћина и гостију, те културно-уметничког дела програма у коме су наступили и ученици наше гимназије који студирају на ННГУ, као и студенти руског језика који уче српски као други словенски језик, проглашени су победници такмичења у преводилаштву.

Ове године то такмичење је по други пут обухватило и превод са српског на руски језик, овога пута песме „Жеђ“ Иве Андрића и одломка из приповетке „Вођа“ Радоја Домановића. Као један од чланова жирија, Милена Алексић је уручила награде победницима – веома надареним младим преводиоцима који су показали изузетан осећај за језик и стил и успели на руском језику да изразе лепоту и дубину Андрићевих стихова и Домановићеве сатире.

 

Делегацију из Новог Сада и Шапца примила је Јелена Мишина, помоћник градоначелника за спољнотрговинске и међурегионалне послове. Сусрет је организован у Књижевном музеју Максима Горког, у једној од најлепших сала музеја. За округлим столом Пешкових, крај клавира који је Горком поклонила супруга Јекатерина Павловна, послужени смо чајем и колачима које је за нас направила госпођа Мишина. У топлој и пријатељској атмосфери водио се разговор о припремама за јубилеј – 150 година од рођења Максима Горког који ће се свечано обележити крајем марта 2018 године. Том приликом су Јелена Мишина и њена сарадница Марија Кондратјева још једном упутиле позив Школском позоришту наше гимназије да за ту прилику припреми одговарајућу представу.


Током боравка у Нижњем Новгороду посетили смо и нашу братску Гимназију бр. 2 и сусрели се са директорком Татјаном Станиславовном Калинином и колегама. Разговарали смо о могућим правцима даље сарадње, као и о нашој узвратној посети Нижњем Новгороду.

Сусрети са нашом децом – бившим ђацима наше гимназије, а сада студентима Универзитета „Лобачевски“, увек су посебно значајни за нас. Радујемо се њиховим успесима, одличном познавању руског језика, њиховом одрастању и сазревању, сећамо се неких давних дана и уживамо, слушајући њихове планове.

Град на Волги пружио нам је, као и увек, пружио незаборавне тренутке и открио делић своје нове лепоте.  

Сусрети са пријатељима увек остављају најдубљи утисак, а овога пута ти сусрети су били уоквирени цветањем јоргована и песмом славуја у градским парковима.