Од 27. до 31. октобра седам ученика и пет професора, наше гимназије, су били гости братске Гимназије број 2 из Нижњег Новгорода. Наши домаћини су нас дочекали на аеродрому. После дочека отишли смо у гиманзију у којој је приређен срдачан и свечан дочек.

Након краћег одмора отишли смо на прославу Празника гимназиста. Обишли смо другу школу, која је саставни део Гимназији број 2. Ученици и њихови професори су нам приредили диван дочек и пригодан програм поводом празника.

 

После свечаног програма, обишли смо Сајам домаћих производа у организацији родитеља ученика. Ученици и професори наше гиманзије имали су прилике да тај дан посете Нижњеновгородску тврђаву и Парк победе.

 

Сутрадан, 28.10, наши домаћини су нам приредили диван излет. Обишли смо град Арзамас и посетили Болдино, место у којем је Пушкин боравио три пута и написао велики број својих дела. Тај период Пушкиновог ставаралаштва назван је Болдинска јесен.

 

Недељу ,29.10, ученици наше гимназије су провели у породицама домаћина које су им приредиле шетње по граду, одлазак у делфинаријум и вожњу жичаром која спаја Нижњи Новгорд и град Бор. Професори су имали прилику да посете величанствен комплекс манастира Дивејево.

У понедељак, четвртог дана у посети Гимназији број 2, после обиласка школе, одржани су часови енглеског и француског језика и веронауке. Ове часове су припремили и одржали наши професори. Час руског језика је одржала професорка руског језика из Гиманзије број 2.

 

После часова наши ученици су имали прилику да посете мастер клас из дубореза и сами су могли да украсе дрвене предмете. Час се изузетно свидео нашим ученицима. Професорке Бојана Богнар и Наташа Тодоровић су паралелно одржале час енглеског и франуског језика. Француски језик је био посебно занимљив ученицима Гимназије број 2 зато што они тај језик не уче у својој гимназији. Вероучитељ Никола Дувњак је час посветио светој лози Немањића. Тема часа руског језика су били словенски језици. Занимљив и практичан мастер клас.

 

После часова, у свечаној сали гимназије, изведен је свечан програм поводом дочека гостију из Србије. Наши ученици су извели музичко-сценски колаж посвећен двема земљама- Србији и Русији. За ученике је приређено занимљиво такмичење.

 

После свечаног програма професори наше гиманзије су са својим домаћинима отишли у посету Храму Смоленске Богородице. Тамо нас је срдачно дочекао и угостио отац Сергеј.

У уторак, 31.10, домаћини су нам приредили дирљив испраћај. Надамо се да ћемо се ускоро видети. Захваљујемо се нашим домаћина на дивном гостопримству.