Нижњеновгородски државни универзитет „Н.И. Лобачевски“ (ННГУ) и ове године нуди два буџетска места за наше матуранте. За протекле 3 године шесторо наших ученика је одлучило да школовање наставе на овом универзитету, уз стипендију владе Руске Федерације. О универзитету, факултетима које обухвата, као и о смеровима можете се информисати (на енглеском језику) на адреси http://eng.unn.ru/, а о утисцима тројице наших бивших ученика који су сада студенти 2. године ННГУ – Петра Јанковића, Немање Ћулибрка и Тодора Филипова – можете прочитати на сајту наше школе.

Заинтересовани ученици треба да се јаве одељењском старешини до 15. децембра 2017.

 

НАШЕ «ПРВЕ ЛАСТЕ» У ННГУ «Н.И. ЛОБАЧЕВСКИ»

Петар Јанковић, студент 2. године ННГУ (Хемија нафте и гаса)

Мој дечачки сан је био да отпутујем у Русију. Још као дете сам маштао о тој великој и нама братској земљи замишљајући шта све она може да ми понуди. Сада, већ трећу годину живим у Русији, у Нижњем Новгороду и навикао сам се на «овдашњи ваздух».  Од првог дана, када сам схватио да живим свој дечачки сан, био сам под јаким утиском. Тај доживљај је неописив. Наравно, нисам ни претпостављао да ће ми се пружити таква прилика да живим и студирам у Русији, јер, по моме мишљењу, студирати у Русији без стипендије је према српским стандардима јако скупо. Захваљујући Гимназији «Лаза Костић» и ННГУ-у, испунио ми се дечачки сан. Они су решили да узму наше најбоље ученике, без обзира на њихова интересовања, и да им дају знање и искуство просечног, ако не и натпросечног руског студента. Схвативши да је ова понуда била као Божији дар, нисам се пуно двоумио и са благословом родитеља и сестре сам прихватио њихов позив. Сада, после толико времена, схватио сам да сам још више и јаче заволео Русију, јер ми је она пружила и још увек неисцрпно пружа оно што је највредније за човека –  нова знања и несвакидашња искуства. Када ме питају да ли жалим за Србијом и зашто нисам остао тамо да се даље школујем, ја им са осмехом на лицу одговарам следећим речима: «Не жалим ни најмање, јер Русија је моја друга домовина!». Моја порука свима онима, који ће прочитати ово је да живе свој сан као што ја живим свој.

Немања Ћулибрк, студент 2. године ННГУ (Хемија нафте и гаса)

Одлуку о томе да студирам у  Нижњем Новгороду сам донео поприлично брзо од тренутка када сам чуо да ћу имати шансу да одем тамо. Мислим да је то једна јако добра прилика, за коју би сваки матурант требало да се бори и "гризе". Овде ћете упознати људе са свих страна света, добићете једну ширину, осамосталићете се, а најважније по мени – постаћете "свој човек" и научићете да цените праве вредности. Неће вам бити лако, то морам да признам. Не знаш куда идеш, шта те чека, далеко од куће, родитеља, другара… Тако то све изгледа на први поглед, али када се "улијеш" у све ово, онда идеш само напред, имаш циљ и идеш ка њему. Додуше, сви ви који се спремате да дођете, овде се већ ствара колонија Срба, која ће вам помоћи шта год затреба, на сва ваша радознала питања одговорити, бити ту за вас, ако имате неки проблем и са те стране могу сигурно да кажем да ћете осећати подршку. Како минуса, тако и плусева (не само овде) –  свугде има. Будите храбри, одлучите се за овај корак, у Србију се увек можете вратити, она вам неће никуд побећи, а оваква шанса се не пружа сваком.

Тодор Филипов, студент 2. године ННГУ (Хемија нафте и гаса)

Одлучио сам се да  се школујем на универзитету у Нижњем после дугог размишљања и разговора са породицом и пријатељима. Имао сам велику жељу да живим сам, пробам и видим нешто ново, али сам имао страх од непознатог језика. Нисам учио руски, а и са осталим страним језицима сам увек имао потешкоћа. Ипак, скупио сам храбрости да се „бацим у ватру“, и морам признати да се исплатило. Сад ми је руски скоро као матерњи језик, а побољшао сам и своје знање енглеског. Прилагодити се заиста није било тешко, захваљујући мноштву људи који желе да помогну свим новопридошлим студентима да се осећају као код куће. Научио сам много овде, стекао нове пријатеље и открио неке нове таленте. Мислим да је то једна од најбољих одлука које сам донео у животу.