Југословенско драмско позориште у Београду, 4. Децембар 2017.

Пре него што се позоришна завеса последњи пут спустила за њим, чувени француски глумац и писац комедија, Жан Батист Поклен Молијер извео је и дочарао своје дело „Уображени болесник“.

Ми смо имали ту част, захваљујући професорки Весни Новаковић, да погледамо врхунску интерпретацију режисера Јагоша Марковића, добитника свих струковних, фестивалских и државних награда. На сцени пространог, комотног, пријатног и удобног позоришта, своју фантастичну глуму и велику снагу са нама су поделили врхунски, непоновљиви глумци.

Подизање завесе. У позадини мрак кроз који продиру слаби зраци осветљења. Промукао глас и лупкање новца о ћуп. На сцени чувени Драган Мићановић у улози Аргана, уображеног болесника. Његов карактер огледа се у томе што је тврдоглав и уплашен за своје здравље. У тренуцима када има неки проблем са којим се тешко носи, он умишља да је болестан. Око себе има људе који му желе добро, али то не примећује. Мислећи само на своје здравље, жели родјену ћерку да пошаље у манастир уколико не прихвати да се уда за господина Диафоаруса, лекара, према ком његова ћерка не гаји никаква осећања. Одлучује да му треба лекар који би могао да буде стално поред њега, по цену да његова кћер буде несрећна. У улози ћерке Анжелике пронашла се Марта Бјелица, а чувена глумица, Јелисавета Саблић, овај пут као Тоанета, пристиже у помоћ схватајући Анжеликине намере и прихватајући одлуку да се уда за младог Клеанта.

***

Арганов брат Бералд кога глуми Милош Јевтовић, у жељи да докаже злобу и похлепне намере жене Белине у чијој се улози нашао Радован Вујовић, наговара га да лажира своју смрт. Тим чином падају све маске. Дволичност жене на сцени дочарана је скидањем перике и одела. Арган схвата да је његова жена кроз утехе упућене њему само прижељкивала иметак. Увидећи да је ћеркина љубав и брига истињска, дозвољава јој да се уда за вољеног Клеанта и предлаже му да постане лекар, на шта он радо пристаје.

Гласан и и продоран звук испуњавало је објекат. Просторија испуњена тамом. Са плафона, убрзано, падао је песак. Спуштање завесе.

Снажној енергији и великом смеху такодје су допринели и глумци Горан Шушљик, Власта Велисављевић, Бојан Димитријевић, Небојша Миловановић, Слободан Тешић, Младен Шовиљ.

 *** - слике су преузете са сајта Југословенског драмског позоришта - http://jdp.rs/predstave/uobrazeni-bolesnik