СТРАНИЦЕ СЕЋАЊА. КРАГУЈЕВАЦ

Уочи 75. годишњице победе над фашизмом, 8. маја 2020. године, Институт филологије и журналистике организовао је онлајн сусрет (Zoom-конференцију) посвећен очувању сећања на стрељање ђака и професора крагујевачке гимназије у Другом светском рату.

Организатор и модератор сусрета била је Ирина Абрамова, доцент овог института, а учесници су били њени студенти. У својству гостију учествовале су Милена Алексић, проф. руског језика и Анастасија Маркова, ученица 3-2 наше гимназије.

 Професорица Милена је, уз пригодну презентацију, испричала о крагујевачкој трагедији, о меморијалном парку „Крагујевачки октобар“ и Великом школском часу као начину на који се чува сећање на  трагична збивања 21. октобра 1941. године. Затим је, у одговорима на питања, испричала властита сећања на присуство Великом школском часу, као и на сусрет са Десанком Максимовић.

  

Ирина Јурјевна је говорила о својој посети Крагујевцу и меморијалном парку, као и о свом деди по мајци –  учеснику Другог светског рата, ког Руси називају Великим отаџбинским ратом.

Анастасија Маркова је прочитала одломак препева на руски језик песме Десанке Максимовић „Крвава бајка“, а неколико студената Института филологије и журналистике који уче српски језик прочитали су одломке на српском. Сви студенти су претходних дана погледали југословенски филм „Крвава бајка“.

Учесници овог сусрета, испуњеног топлином, тугом и поносом, изразили су велику захвалност организатору,  као и наду на будуће живе сусрете.