Гимназија „Лаза Костић“ је протеклих година била домаћин ученицима на размени, учесницима АФС Интеркултуралног програма. То je најстарија и највећа међународна, невладина, непрофитна волонтерска организација, која пружа могућности интеркултуралног учења (учење језика, живот у другачијем културном окружењу, нова пријатељства и развој личности).  Имали смо прилику да упознамо дивне младе људе из Русије и са Тајланда. Наш ученик Срђан Тртовић је, прошлу школску годину, похађао у Аустрији и донео нам безброј нових и занимљивих  искустава о аустријској култури, начину живота  и систему образовања. Ове школске године имамо част да се дружимо са Томазом Панцеријем из Италије који код нас похађа трећи разред.

Томазо, као и сви претходни ученици на размени, се у почетку суочавао са препрекама које са собом носи долазак у непознату средину. Нова школа, нови људи, обичаји, навике, а уз све тo и непознавање језика. У тим тренуцима, ми смо им најпотребнији. Међутим, сваки почетак је тежак, а недоумице се само гомилају. Како да комуницирам са учеником који не говори српски језик? Како да га оценим? На који начин да га укључим у рад на часу упркос његовом непознавању језика? Да ли му је досадно за време часа? Ова и многа слична питања се намећу професорима свакодневно, а одговори су, у ствари, тако једноставни. Заправо, најбоље питање би било „Како ћу нешто да га научим?“ Могућности су бројне. На пример, лако би могао да усвоји  пет-шест кључних речи из лекције која се обрађује. Из часа у час, из дана у дан... Исто тако би могао да увежба читање једне реченице, затим једног малог одељка, па да препише реченицу или одељак на ћирилици... Затим можемо да организујемо рад у паровима, рад у групама, где ће се наш нови другар пријатније осећати... Ту су и ученици из одељења увек вољни и спремни да припомогну, да напишу кратак садржај лекције у неколико реченица паралелно на српском и на енглеском језику... Све у свему, успех и задовољство су загарантовани!

Ученици на размени имају сјајну прилику да  упознају своје вршњаке, али исто тако да боље упознају и сами себе кроз прихватање различитости. Домаћини такође усвајају нова знања и искуства. Добробит је вишеструка и обострана. Учење језика, живот у другачијем културном окружењу, нова пријатељства и развој личности суштина су програма размене. Ученици редовно похађају наставу, уче српски језик, учествују у животу локалне заједнице и откривају српску културу. У потпуности су укључени у свакодневни живот и рад са великим бројем људи у новој средини. На тај начин стичу искуства и вештине које ће допринети њиховом развоју и одрастању и од којих ће имати користи целог живота.

Међународни програми размене ученика нашој гимназији, ученицима и наставницима сваке године донесу неке нове изазове и предивна искуства која се памте.