НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ „ОМЛАДИНСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ И ПРАКСЕ“ НАГРАЂЕНИ СУ УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ „ЛАЗА КОСТИЋ“, ПОБЕДНИЦИ КОНКУРСА  „РЕЧ О ДЕЛУ“
Како је већ било најављено, у нашој гимназији је 17. априла ове године одржан округли сто Омладинске иницијативе и праксе као део пројекта  Аутономне непрофитне организације „Мегапројекат“ из Москве  Информационо-културна размена идеја и пројеката у циљу успостављања међународних партнерстава који је добио награду председника Руске Федерације.

Организација „Мегапројекат“, Россотрудничество и Гимназија „Лаза Костић“ били су организатори и реализатори ове етапе пројекта.
На округлом столу пројекат је представила Ала Ларина, директор организације Мегапројекат. Она је изразила велико задовољство због успешне сарадње са гимназијом „Лаза Костић“ и истакла квалитет есеја наших ученика – њихове идеје, образложења, начин размишљања и поглед на свет.

 
Директор гимназије Вукашин Лазовић се у свом обраћању осврнуо на дугогодишњу сарадњу наше школе са Руском Федерацијом и на досадашње учешће наших ученика у међународним пројектима. Нагласио је значај одраслих – професора, родитеља и других – као фактора мотивације и инспирације младих да се активно укључе у пројекте, преузму иницијативу и креирају не само своје слободно време, већ и свет у коме живе.
Милена Алексић, професор руског језика и модератор округлог стола, испричала је о начину на који се наша школа укључила у овај пројекат и представила награђене ученике.

 
Лена Јанков и Владан Јовичић, победници, као и Соња Малешевић и Дарина Тепавчевић, добитнице диплома 3. категорије су, у име ученика - учесника у пројекту,  укратко представили своје радове и захвалили се организаторима, након чега су им уручене дипломе и симболичне награде. Главна награда за победнике је учешће у закључној манифестацији пројекта која ће се  одржати крајем маја-почетком јуна 2019.  у Софији (Бугарска), где ће се окупити победници – млади из Русије, Немачке, Србије и Бугарске.  Нашу земљу ће, поред  Лене и Владана, представљати и Андријана Јовановић, а добитник дипломе 3. категорије је и Александар Малешевић.

Након округлог стола је Ирина Абрамова, професор на Нижњеновгородском државном ниверзитету „Лобачевски“,  одржала мастер клас на тему Руске традиције и обичаји и њихов одраз у уметности, након чега су ученици послужени чајем, припремљеним на традиционални начин, као и чувеним руским медењацима.
 
 
Округлом столу је присуствовало око 160 ученика наше школе који уче руски као други страни језик, као и представници студената Катедре за славистику Филозофског факултета УНС, док је мастер клас пратило 38 учесника.
 
На сајту Руског дома у Београду објављена је информација о овом догађају, на следећој веб страници.

Погледајте и ГАЛЕРИЈУ СЛИКА са овог догађаја.