У оквиру финалне етапе пројекта Информационо-културна размена идеја и пројеката у циљу успостављања међународних партнерстава који је реализовала организација „Мегапројекат“ из Москве, наши ученици – победници конкурса за најбољи есеј на тему „Реч о делу“ – Лена Јанков, Андријана Јовановић и Владан Јовичић (сви из III-1 разреда) боравили су у Софији од 29. до 31. маја, заједно са проф. руског језика Миленом Алексић. Овим путовањем награђени су финалисти из пет европских земаља.

Чланови наше "Софијске експедиције" на путу ка Бугарској

Идеја пројекта садржана је у самом називу, а један од главних циљева финалне етапе био је управо сусрет младих људи из различитих крајева света, младих који умеју да препознају добро дело, од њега да уче, о њему да говоре другима. Сусрет је одржан у Руском културном центру у Софији. Округли сто „Стваралац“, на коме су сви победници представили своје радове, замишљен је, и остварен, као дијалог различитих генерација и култура, дијалог из кога ће се родити нове идеје за будуће пројекте. 


Студенти из неколико региона Руске Федерације, из Немачке и Бугарске, као и средњошколци из Црне Горе и Србије говорили су о људима и догађајима који су утицали на њих, који су их променили, подстакли на размишљање о томе да и сами учине нешто добро за друге људе, за околину, за себе саме. Говорили су и о својим интересовањима, успесима, плановима, визијама. Пажљиво су слушали једни друге, а затим упућивали питања и коментаре. На округлом столу могло се чути много дирљивих прича о племенитости, о хуманости, о пожртвовању и несебичности. Могле су се црпети идеје за занимљиве мини-пројекте који би се могли спровести „код куће“. Млади су једни другима упућивали речи подршке и захвалности. Била је то права експлозија добре енергије. Конкурс есеја имао је наслов: „Реч о делу“. Са округлог стола отишли смо уверени да је и сам конкурс, у ствари, био једно велико добро дело.

Излагање наших представника током сусрета у Руском културном центру

Након округлог стола, финалисти су учествовали у хуманитарној акцији „Росатома“ у Руском културном центру где је одржано неколико радионица везаних за руску традицију. Између осталог, били су наложени старински самовари и припремљен чај, онако како се припремао пре једног века, а учесници су правили и посластице уз чај.

Уживање у бугарским специјалитетима

Програмом боравка био је предвиђен и туристички обилазак неких од знаменитости бугарске престонице.
Сви учесници финалне етапе пројекта били су смештени у хотелу „Москва“ у Софији, па су имали прилику да се друже и у слободно време. За Андријану, Лену и Владана то је била одлична прилика да воде живу конверзацију на руском и енглеском језику, да сазнају много тога новог, да обогате ум, душу и срце, а са 19. спрата овог хотела да уживају у панорами града сред Софијског поља, окруженог високим планинама. 

Туристички обилазак Софије са околином


Ево утисака наших учесника:
Лена Јанков
„Иако смо слетели у сасвим нови град, најтоплије смо дочекани у сваком погледу. Упознали смо се са разним културама и погледима младих људи са којима смо се дружили током овог незаборавног путовања, и тако заједно са њима разменили битна мишљења. Руски језик био је тај који нас је повезивао, када смо се, кроз радионице и предавања, изузетно зближили и здружили. И због тога смо, без обзира на наше различито порекло, заједнички дошли до закључка како је заправо најважније –  чинити добро. Била ми је велика част да кроз овај пројекат представљам своју школу, град, па тако и државу, и најискреније се радујем свакој будућој сарадњи. Стечена искуства и пријатељства током ова три дана остаће ми у најлепшем сећању.“  
Владан Јовичић
„Маја ове године имао сам прилике да присуствујем и учествујем на округлом столу у престоници Бугарске, Софији, у органазиацији пријатеља из Русије 'Мегапроjекта'. Победници конкурса 'Реч о делу' презентовали су своје идеје и радове у Pуском културном центру у Софији и имао сам ту част да чујем како размишљају млади из Русије, Немачке, Црне Горе и, између осталих, млади из моје домовине, Србије. Cа овог прелепог путовања сам се вратио пун утисака и срећан што знам да широм Европе млади људи размишљају рационално, креативно и труде се да овај свет учине бољим местом. Лепе успомене, нова познанства и авантуре красиле су мој боравак у бугарској престоници и врло сам почаствован што сам имао шансу да будем део овог сјајног пројекта. Надам се да ћу у будућности упознати још младих перспективних људи и учествовати у новим пројектима који ће користити свету и друштву. Поздрављам све победнике и захваљујем се професорици руског Милени Алексић, као и организаторима конкурса који су високо оценили мој рад.
Андријана Јовановић
„Сваки покушај је корак ка победи, а победа је успех. Добила сам прилику да успем и одем у Софију и будем део округлог стола са осталим победницима конкурса. Понекад је свима нама потребно да се упознамо са новим идејама и визијама других генерација и националности. Дочекани смо како доликује људима са својим визијама, који знају да изнесу ту визију на прави начин. Уживали смо у сваком тренутку са људима који су нам и понудили успех. Уз разне радионице које су нам приредили у Руском дому у Софији, схватили смо да нас чак и те разлике у језику и навикама чине једнаким, кроз смех и забаву. Захвална сам организаторима целокупног конкурса што су нас учинили оним што заиста јесмо –  победницима.“

Видео-извештај са хуманитарне акције можете погледати путем следећег  Facebook линка.
Такође, софијски дневни лист „Данас“ објавио је пригодан чланак о округлом столу.
Можете погледати и галерију слика  "Реч о делу у Софији", које смо забележили током ове посете.