Четврти Међународни летњи језички камп градова-побратима Н. Сада и Н. Новгорода одржан је у Гимназији „Лаза Костић“ у периоду од 10. до 23. августа 2019. године, уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине, а у сарадњи са Српским центром при Нижњеновгородском државном научно-истраживачком универзитету „Лобачевски“.
Ове године у раду кампа учествовало је 15 полазника и четири предавача српског и руског језика. За групу студената из Н. Новгорода курс српског језика (ниво Б-1) одржала је проф. Весна Зечевић, док су наши полазници учили руски језик у оквиру  три групе – почетна (предавач проф. Милена Алексић), А-2 (проф. Олга Крупина) и Б-1 (доц. др Ирина Абрамова).

Поздравна реч директора гимназије
на отварању кампа

Поздравна реч предавача из Нижњег Новгорода

Курсеви су организовани на бази 30 наставних часова, a ваннаставне активности су, осим самих предавача, водили и проф. Вукашин Лазовић, директор гимназије (драмска радионица), проф. Маријана Богдановић (мастер клас из фолклора), проф. Бојан Тренкић (мастер клас из тамбурашке музике). Наш бивши ученик, сада студент ННГУ „Лобачевски“ Тодор Филипов, одржао је две радионице чији циљ је био међусобно упознавање и зближавање полазника, a Соња Офрова и Јулија Тихомирова упознале су наше ученике са руским народним инструментом – балалајком. Одржане су и три српско-руске кулинарске радионице, на којима су полазници активно учествовали у справљању српског пасуља, пите са сиром и „Плазма“ торте, те руске чорбе зване „боршч“.
 

радионица упознавања и мастер-клас "Моравац"

После часа српског језика....                                                     Балалајка

У оквиру туристичко-едукативног програма, полазници су посетили знаменитости Новог Сада, Сремских Карловаца, Суботице и Палића, а неколико врелих поподнева провели су, у потрази за освежењем, на новосадском купалишту „Штранд“.

На путу ка.. .. Суботици


У раду кампа активно је учествовало и помоћно особље наше школе, будно пазећи да гости из Русије, као и наши ђаци, увек имају свеже припремљен, укусан оброк, а често и неко слатко изненађење.
 
На свечаности затварања кампа полазницима су уручене дипломе о похађању курса страног језика, а предавачима из Русије, као и спонзорима, волонтерима и пријатељима кампа – захвалнице.  Полазници су извели пригодан програм – одломак из Чеховљеве једночинке „Просидба“ на руском и српском као страном језику, отпевали по једну српску и руску песму, захвалили се организаторима кампа и предавачима  и укратко изнели своје утиске – такође на страном језику.
 Заједнички поклон

Специјални гости на завршној свечаности били су чланови тамбурашког ансамбла „Опус“, победници овогодишњег фестивала „Тамбурица фест“ у категорији малих ансамбала. Један од чланова овог ансамбла је и наш ученик Ђура Пете (из будућег 2-1 одељења). Својим наступом „Опус“ је дао „завршни сјај“ овој манифестацији препуној добрих вибрација.


«Опус»

И овога пута камп је показао колико су полазници напредовали у учењу језика, а сви смо се изнова уверили у то да је реализација пројекта попут Међународног летњег језичког кампа од изузетне важности за младе људе.  Он им, осим усавршавања језика и непосредног упознавања са народом и културом чији језик уче,  доноси и јединствено искуство заједништва, одмеравање  (и померање!) властитих граница толеранције, емпатије, поштовања и пријатељства.
 
Четири  узастопне године одржавања кампа су довољне да се он назове традиционалним, а садржај и искуство кампа – да се пожели да та  традиција живи у многим годинама које долазе.
Гимназија „Лаза Костић“ упућује срдачну захвалност Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине,  Српском центру при ННГУ «Лобачевски из Нижњег Новгорода (Р.Ф.) као и спонзорима  и пријатељима – ресторану „Сунце“, фирми „Promo Office“ Нови Сад, продавници „Maxi“ Нови Сад, Владимиру Лековићу  и породици Ћулибрк из Темерина. Организатори и реализатори кампа топло се захваљују проф. Бојану Тренкићу, тамбурашком ансамблу „Опус“, те колегама из гимназије – Маријани Богдановић, Наташи Тодоровић, Светлани Петровић, Ержебет и Драгану Леђанац, Бранислави Ивић, Десанки Јовић, Сенаду Берковићу и Властимиру Недељковићу.

Погледајте и галерију слика!

Управа школе