Европска језичка ознака је признање чији је циљ да истакне и награди иновативне и креативне иницијативе у области наставе и учења језика. Она служи и као подстицај за представљање и ширење резултата ових иницијатива и за промовисање унапређења језичких вештина у широј јавности. У Европи постоји од 1999. године, а од 2014. је део највећег европског образовног програма – Еразмус+. Од ове године су први пут за Европску језичку ознаку могле да конкуришу и установе и појединци из Србије.

Циљеви Европске језичке ознаке су:

  • ·         препознавање и подстицање иновативних инцијатива у области наставе и учења језик
  • ·         промовисање добрих пракси и ширење резулата награђених иницијатива
  • ·         промовисање учења језика и вишејезичности.

Сертификат потписују министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт.

Конкурисали смо са пројектом Међународног летњег језичког кампа градова побратима који се већ четири године узастопно одржава у сарадњи са Српским центром при Универзитету «Лобачевски» и, од 68 учесника, наша гимназија се нашла међу 11 оних, чији пример добре праксе је препознат као један од најбољих. Приликом оцењивања пројеката, комисија у чијем саставу су били представници института за стране језике из ЕУ, руководила се критеријумима наведеним у националном конкурсу, а који су у складу са критеријумима Европске комисије. Процењиван је квалитет пројекта, степен испуњености задатих критеријума, као и допринос подносиоца пријаве пројекту. Како је у нашем случају реч о руском језику, подносилац пријаве била је колегиница Милена Алексић.

 

Свечаност уручивања награда одржана је на Европски дан језика, 26. септембра, у просторијама Инфо центра Фондације Темпус.

Радујемо се што је наш пројекат препознат као пример добре праксе којим је наша школа обележена на мапи европских, а од ове године и српских школа са Европском језичком ознаком и тиме добила могућност да буде потенцијални партнер за Еразмус+ пројекте.

Управа школе