У оквиру реализације заједничког пројекта међународне сарадње „Ми смо заједно“ као и потписаног договора о сарадњи, делегација Гимназије „Лаза Костић“  посетила је „Гимназију бр. 2“ Канавинског рејона Нижњег Новгорода у периоду од 23. до 27. октобра ове године. Делегацију, коју је чинило 11 ученика и 4 професора, предводио је директор гимназије Вукашин Лазовић.

Током боравка у гостољубивом братском Нижњем Новгороду, наша делегација је имала богат програм. Учествовали смо у манифестацији Дани гимназиије, посетили Школу бр. 187, Саборну цркву светог благоверног кнеза Александра Невског, Дружину Свети праведни ратник Фјодор Ушаков при Парохији цркава Смоленске и Владимирске иконе Богородице, градски делфинаријум, парк чуда Галилео, Нижњеновгородски циркус, те обишли неке од знаменитости града.

 Саборна црква Александра Невског Парк руско-српског пријатељства

Цео један дан (24. октобра) провели смо у Гимназији бр. 2. Имали смо ретку прилику да присуствујемо Свечаном пријему првака, као и церемонији полагања свечане заклетве кадета, учествовали смо у такмичењу чамаца на даљинско управљање, а наши професори Мајда Глигорић и Никола Дувњак одржали су отворене часове за руске и српске гимназијалце. Били смо учесници Округлог стола Теорија и пракса извођења наставе у међународном аудиторијуму.

Час биологије о Фрушкој гори  Час веронауке

Свечани концерт Ми смо заједно! био је, као и увек, круна школског дана. У топлој атмосфери, препуној емоција, лепих речи, музике и плеса, наши ученици су извели програм у којем су представили типична српска слова по којима се разликују руска и српска ћирилица. Проф. Весна Зечевић је осмислила и са нашим ђацима припремила занимњиву причу са поруком о важности очувања језика и писма. Ученици Гимназије бр. 2 извели су традиционално богат и интересантан програм. Свечаности су присуствовали и представници Управе Канавинског рејона Нижњег Новгорода. Директори братских гимназија Татјана Станиславовна Калинина и Вукашин Лазовић разменили су поздравне речи у којима су истакли важност сарадње између наших гимназија која доприноси не само развитку и учвршћивању пријатељства међу нашим ученицима и богаћењу њиховог животног искуства, већ и размени професионалног искуства међу колегама.

Са овог путовања наши ђаци су донели прегршт најлепших успомена, нова пријатељства и жељу за новим сусретима.  [ГАЛЕРИЈА СЛИКА]

Погледајте и краће видео записе о нашем дружењу са домаћинима.

Садња дрвећа на Стрелки "Дрвеће пријатељства" засађено на Стрелки у Нижњем Новгороду