Нови пројекат наше гимназије и Српског центра при ННГУ „Лобачевски“ из Нижњег Новгорода  „Учимо заједно“  подразумева континуалне онлајн-сусрете –  часове српског и руког језика. Почетком октобра пројекат је започет часом српског језика у организацији наше школе, а у четвртак  5. новембра настављен часом руског језика који је организовао Српски центар. Тема часа био је живот и стваралаштво Максима Горког, са акцентом на његово детињство.

Предавач Олга Крупина, професор руског језика, провела је учеснике кроз спомен-кућу Каширина, пишчевог деде,  у којој је Горки провео рано детињство, а кроз цитате из приповетке „Детињство“ и одломке из истоименог филма,  упознала их са породицом Кашириних и атмосфером која је у том дому владала. Учесници су сазнали основне податке о пишчевом животу и стваралаштву, а затим су, кроз својеврстан квиз, проверили колико су усвојили нову лексику.

    

Овом занимљивом онлајн-часу присуствовали су ученици Миа Пушић, Миа Вунић и Ђорђе Пеурача (2-4), Драган Трута и Николија Лековић (3-1), Павле Гаћановић (2-3) и Дарина Тепавчевић (4-3), а у својству „гостију“ биле су Ирина Абрамова, руководилац Српског центра и доцент на Институту филологије и журналистике, Екатерина Ховричева, студенткиња  тог института и професорица руског из наше гимназије Милена Алексић. Специјалне гошће биле су Ала Андрејевна Ларина, руководилац конкурса  „Реч о делу“ у коме су чествовали наши ученици и у коме имамо два победника (о чему постоји извештај на нашем сајту) и Елена Пасхина, председник жирија.

   

Следећи овакав сусрет планиран је за јануар следеће године. У међувремену, у децембру, одржаће се други по реду онлајн-час српског за студенте филологије из Нижњег Новгорода. 

Срдачно се захваљујемо Српском центру и Ирини Абрамовој за подршку у овом пројекту, а посебну захвалност упућујемо  Олги Крупиној за изузетно занимљиву, дирљиву причу о Максиму Горком и одличан интерактивни час и чекамо наставак дружења. 

Управа школе