У уторак 1. децембра одржан је први међународни онлајн Педагошки форум „Настава руског и настава на руском: нове димензије у отвореном образовању“. Организарор овог пројекта је наш партнерски универзитет из Нижњег Новгорода, Универзитет „Лобачевски“, уз подршку Министарства образовања Руске Федерације. 

Наша гимназија се одазвала позиву за учешће у Форуму са три реферата наших професора и 16 слушалаца-ученика.

Друга секција била је посвећена актуелним питањима наставе на руском језику у условима наставе на даљину. У трећој секцији –  „Организација ваннаставног рада као ефикасан инструмент успешног учења“ – професорка Весна Зечевић представила је реферат „Сарадња са институцијама образовања и културе из Руске Федерације као начин популаризације руског језика“. То је тема о којој наша школа има шта да каже – у периоду од 2007. до 2020. имали смо у 55 активности (сусрета, конкурса, пројеката или конференција) у оквиру те гране наше међународне сарадње. Олга Крупина је представила рад (у коауторству са Миленом Алексић) „Коришћење Zoom-платформе у настави страних језика – искуство рада петог Међународног летњег језичког кампа градова-побратима Н. Сада и Н. Новгорода“. У истоj секцији учествовали су и наши пријатељи из братске Гимназије бр. 2 директорка Татјана Калинина и колегиница Оксана Кокошко, која је представила један од аспеката наше сарадње везан за заједничке часове руског и српског језика.

Поподневни део Форума био је посвећен округлим столовима, мастер-клас радионицама и презентацијама које су се, свака са свог аспекта, тицале учења руског као страног језика. 

Након тога уследило је затварање Форума са усвајањем закључака и разменом утисака. Организатори су се топло захвалили свим учесницима, изразили наду да ће се следећи српско-руски форум одржати у живом сусрету у Нижњем Новгороду и унапред позвали све учеснике.

Наши ученици су присуствовали првој секцији, а потом мастер-клас радионици везаној за програм обуке страних студената на Универзитету „Лобачевски“ кроз игру „Жива библиотека“. Како је организатор предвидео да се сви учесници у отвореном чату представљају, постављају питања и евентуално напишу своје утиске, наши ђаци су се одазвали и врло коректно обавили тај „задатак“. Веома се радујемо што су наши ученици имали прилику да присуствују оваквом пројекту, да се упознају са начином рада великих међународних онлајн-конференција (од организатора смо сазнали да је укупан број учесника био 380!), чују излагаче, као и да стекну нова знања. 

Наши ученици-учесници били су: Анастасија Петровић (1-1), Павле Гаћановић (2-3) Миа Пушић, Ђорђе Пеурача, Миа Вунић (2-4), Миња Станојевић (2-5), Николија Лековић и Тамара Ковачевић (3-1), Алекса Лојовић (3-5), Анастасија Маркова, Лара Митровић, Илија Поповић, Наталија Загорац, Ивана Дворнић, Вања Краљевић, Јефимија и Николија Ковачевић, Јована Квргић (4-2), Дарина Тепавчевић и Лазар Напрта (4-3).

Србија је била прва земља у којој је овај Форум одржан. Већ за седам дана он креће даље. У Италију.

Захваљујемо се нашим пријатељима са Универзитета „Лобачевски“ за позив на учешће у Форуму, а нашим ученицима за то што су достојно представили своју школу.

Више слика са овог научног сусрета можете погледати у галерији.

Управа