Добре традиције не треба прекидати, без обзира на околности. Треба се само прилагодити тим околностима. Тако је још једна традиција коју наша гимназија негује већ четири године настављена у понедељак 14. децембра. Реч је о пројекту Часови историје са професорима ННГУ А. Кузњецовим и А. Масловим који су овога пута одржани путем платформе Zoom.

Година пред нама, 2021, година је  у којој Нижњи Новгород, наш град-побратим, обележава осам векова од оснивања. Вршњак тог града је велики руски војсковођа, потом и светитељ, а 2008. године по избору грађана Фуске Федерације и Личност године Свети благоверни кнез Александар Невски, те су његов живот и дело били тема првог предавања које је одржао проф. Кузњецов. У свом предавању на тему Владимирски кнез Александар Јарославич Невски професор је у главним цртама представио историјске околности везане за период владавине Александра Невског, као и две најзначајније битке које је он предводио и из којих је Русија изашла као победник (Невска и битка на Чудском језеру).

Након предавања, наши ученици су постављали питања. Она су се односила како на живот Александра Невског – његове односе са породицо,  тако и на владавину и неке обичаје Монгола који су у то време покорили велики део територије Русије.

Логичан наставак било је предавање Александар  Невски у  културном сећању становника Русије: прошлост и савременост које је потом одржао професор Маслов. Он је говорио о начинима и околностима у којима се лик Александра Невског мењао у руском културном сећању (од канонизације у 15. веку, преко периода владавине Петра Првог, тридесетих година прошлог века, па до савременог тренутка). 

И ово предавање било је праћено питањима и коментарима наших ученика.

Оба предавања пратило је око 50 наших ђака, већином  ученика 2 и 3 разреда. Они су претходно имали прилику да погледају савремени филм о Александру Невском (са преводом на српски), као и одломак из чувеног Ајзенштајновог филма из 1938. године за који је музику написао Сергеј Прокофјев.* 

Срдачно се захваљујемо професорима Андреју Кузњецову и Артјому Маслову, нашим драгим пријатељима, и надамо се да ће пети сусрет бити, као и претходна три, у нашој гимназији. Захваљујемо се нашим ђацима, као и колегама Јану Ђермовском и Милени Алексић.

ГАЛЕРИЈА