У оквиру сарадње са ННГУ «НИ Лобачевског» из Нижњег Новгорода (РФ) наша гимназија ће 15. децембра 2021. године бити место реализације два пројекта – Олимпијаде везане за стваралаштво М.А. Булгакова и дела Међународног форума «Alma mater“. Ученици наше гимназије учествоваће у оба наведена пројекта.

Организатори Олимпијаде везане за стваралаштво М.А. Булгакова су Аутономна некомерцијална организация за допунско професионално образовање "Институт за допунско професионално образовање“  (Русија, г. Нижњи Новгород) заједноо са Институтом филологије и журналистике ННГУ „Н.И. Лобачевског“ (Русија, г. Нижњи Новгород) уз подршку Министарства просвете РФ, а у оквиру међународног пројекта „Лик научника у прози и драматургији М.А. Булгакова: еволуција, социјални аспекти и културна резонанца“.

У Олимпијади учествују ученици гимназија, руских школа, центара отвореног образовања и студенти, како у Руској Федерацији, тако и у иностранству.
Олимпијада се спроводи у 2 этапе.
Прва етапа  - дистанционо - од 1 до 30 новембра 2021.
Друга етапа ће се одржати уживо у Руској Федерацији и у Србији, као и дистанционо у Белорусији, уз учешће заинтересованих из других земаља.
Датуми реализације друге етапе Олимпијаде:
Белорусија - 8 децембра 2021. (дистанционо)
Србија -  15 децембра 2021. (уживо)
Руска Федерација - 3 децембра 2021.  (уживо)

Победници олимпијаде ће добити одговарајуће сертификате и награде.
Детаљније о Олимпијади - на сајту пројекта https://edu-nnov.ru.

Додатне информације се могу добити на адреси: email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Организатори Форума „Alma mater“ су Фонд подршке хуманитарним и просветним иницијативама «Соработничество» заједно с Институтом филологије и журналистике ННГУ „Н. И. Лобачевског“ уз подршку Министарства просвете Руске Федерације и Светске асоцијације свршених студената педагошких факултета. Форум је усмерен на бивше студенте руских и совјетских педагошких факултета, ученике и родитеље, студенте педагошких факултета у иностранству, представнике руских заједница у Србији, Италији и другим земљама Европе и Заједнице Независних Држава, научнике и педагоге, стране држављане који су заинтересовани за учење руског језика и проучавање руске културе. У оквиру форума планира се разматрање главних трендова у савременом хуманитарном образовању; образовни потенцијал средстава јавног информисања и интернета; савремени музеј као образовни ресурс; етнографска литература у савременом културном простору; искуство и традиције у настави природних наука, као и математичких дисциплина, на руском језику и др.