Од 21. до 24. априла на стадиону «Њижњи Новгород» одржао се међународни омладински IT-фестивал „ТехноСтрелка“. У њему је учествовала 241 екипа из 47 региона Русије, а такође и по једна екипа из Србије и Узбекистана.
Организатори су били Министарство образовања, науке и омладинске политике Нижњеновгородске области, регионални центар за подршку и развој способности и талената деце и омладине «Вега», центар за омладинске инжењерске и научне компетенције «Кванториум», те Центар за развој стваралаштва деце и омладине Нижњеновгородске области. Учесници су били ученици и студенти узраста од 12 до 18 година.
Током четири такмичарска дана на фестивалу је преко 800 младих  решавало задатке у оквиру четири тематска хакатона, а у области медија-комуникација, имитационог моделовања, IT, виртуелне реалности (VR/AR), екологије..

Екипа из Србије била је екипа наше гимназије, под називом „Лазина“. Ученици 4-5 Михајло Брзак и Алекса Лојовић имали су задатак да направе макету сајта IT-компаније на којој би заинтересовани за посао у тој компанији могли да оставе свој CV, попуне упитник и прођу прелиминарно тестирање.
Како су екипе из иностранства имале онлајн-учешће, снимљен је поздравни видео који је на стадиону у Нижњем Новгороду (а и у емитовању на друштвеној мрежи „В контакте“) могао да погледа велики број учесника.Током трајања такмичења наша екипа је, путем мреже Телеграм, имала у сваком тренутку на располагању помоћ IT-стручњака из редова организатора фестивала, а од велике помоћи им је био и наш бивши ученик Тодор Филипов.


Последњег дана такмичења, на сам Ускрс, Михајло и Алекса су успешно одбранили свој рад.


На затварању фестивала које смо, такође, имали прилику да пратимо уживо, директорка „Кванториума“ Непокорова С.А. рекла је да је наша екипа у оквиру специјалне номинације добила признање за свој рад. У једном од свакодневних онлајн-састанака, госпођа Непокорова је изразила велику захвалност нашој гимназији за учешће на фестивалу. Поменула је и најлепше успомене из Србије и наше школе – пре 3 године мобилни техно-парк „Кванторијум“ посетио је нашу школу, о чему постоји забелешка на нашем сајту. Госпођа Непокорова је с великом љубављу говорила о нашој сарадњи, изразила жељу да се она настави и убудуће и упутила топле поздраве свим ученицима и запосленима у нашој гимназији.


 
У име организатора овог великог и значајног фестивала, срдачну захвалност нашој гимназији упутила је и Марија Воронина. Подсећамо – она је пре 3 године послала позив да неко од наших ученика борави две недеље у IT-кампу у Н. Новгороду и указала велику помоћ нашој ученици Андријани Јовановић која се тада сама упутила у тај камп. Андријанине утиске смо, такође, објавили на сајту школе.


Честитамо Михајлу и Алекси који су достојно представили не само нашу школу и град, већ и нашу земљу, а организаторима фестивала се срдачно захваљујемо за позив и подршку.
Решење задатка (макету сајта) можете погледати овде: Strelka Tehnology (rainbow-cranachan-6995d6.netlify.app)