На Међународном научном семинару „Руски језик и књижевносту словенском свету: од наслеђа св. равноапостолних Ћирила и Методија ка савременом тренутку“, одржаном 24. маја 2022. године, поводом обележавања Дана словенске писмености и културе, учествовале су наше колегинице Милена Алексић и Сања Пушић. Семинар је организовала Арзамаска филијала нашег партнерског Универзитета „Лобачевски“.

Представљајући свој реферат „Културолошки аспект у настави руског као страног језика (из искуства међународне сарадње Гимназије „Лаза Костић“)“ наше колегинице су говориле о заједничким пројектима са Гимназијом бр. 2 и Универзитетом „Лобачевски“ из Нижњег Новгорода, те организацијама „Мегапројекат“ и „Људи“ из Москве, истичући културолошку компоненту која се, између осталог, одражава на мотивацију и интересовање за учење језика.

     

Високо оценивши овака вид међународне сарадње, између осталог и као значајан допринос развијању пријатељских и братских односа између две земље,професорка Никифорова Олга Валентиновна, шеф катедре за руски језик и књижевност Арзамаска филијале ННГУ, понудила нам је сарадњу и са овом катедром. На конференцији су учествовали и наши пријатељи, професори ННГУ – Марина Уртминцева и Андреј Кузњецов.

 

Истога дана су у Н. Новгороду, на Факултету филологије и журналистике, одржане две свечаности поводом Дана словенске писмености и културе – једна у новоотвореном „студентском дворишту“, а друга (свечана академија) у свечаној сали факултета.

На обе свечаности извођена је српска музика, што можете чути и видети у краћим видео записима: