Наши ученици Лана Гвозденац, Никола Филиповић и Никола Бурлица (одељење IV-1), у сарадњи са наставником Јаном Ђемровским, победили су на онлајн такмичењу "Изазов Специјал", које организује невладина организација "Достигнућа младих" (Junior Achievement Serbia), део међународне мреже организација Junior Achievement WorldWide. Такмичење је одржано 14. и 15. децембра 2022 године.

На такмичењу је учествовало 225 ученика из 48 школа из 29 градова и општина целе Србије, а од новосадских школа, поред наше гимназије, учествовале су гимназије "Јован Јовановић Змај", "Исидора Секулић", "Светозар Марковић", "Тврђава", као и Техничка школа "Милева Марић Анштајн".

 
Само такмичење трајало је два дана. На почетку су  чланови Алумни клуба „ Достигнућа младих“,  Немања Јовановић, студент биологије и Ана Радић, дипл. инжењер технологије одржали предавање о теми, а потом су сви добили задатке –изазове. Радили су тимски, са интерактивним алатима-на МИРО табли, развијајући идеје и  осмишљавајући решења. Тема је била: Очување животне средине на великим спортским или музичким окупљањима. 

Ученици су првог дана имали задатак да уоче еколошке проблеме који прате ове велике манифестације, од одлагања отпада, до буке и потрошње енергије, те да креативно разраде идеју која би решавала неки од уочених проблема. О свему томе је требало креирати презентацију и проследити је организаторима, а одбрана идеје је остављена за други дан такмичења.

Наш тим се определио за решавање проблема потрошње енергије на великим спортским дешавањима, и дошао на идеју израде биоразградиве електро-генераторске навијачке столице, која производи електричну енергију на основу покрета навијача, а сама је израђена од еколошки прихватљивих материјала. Након краћег увода у технологију израде предмета од биоразградивих материјала, тим се фокусирао на разраду идеје из домена електротехнике. 

Идеја "енергетске столице" - анимација Тренутак проглашења победника


Поред презентације, наши ђаци су израдили и анимацију саме идеје енергетске столице, а имали су и мали радни модел генератора електричне енергије, чијим обртањем се пали ЛЕД диода, јасно показујући да је такав вид стварања енергије могућ.

На велику радост нашег тима, ова идеја и решење које смо понудили је оцењено као најбоље, па је наша школа, на крају другог дана, после супер-финала,  проглашена за победника овог занимљивог такмичења.

Победнички тим - Никола, Лана, Никола, Јан и ... Лаза Костић!


Осим задовољства због постигнутог резултата, једнако задовољаство проистиче из рада и посвећености које су наши ђаци показали, те стваралачке и колегијалне атмосфере у тиму, која је и допринела овом лепом успеху. 

Епилог такмичења је да смо као школа позвани да учествујемо у новом, још захтевнијем такмичењу - "Ученичка компанија", које захтева озбиљан рад на неком пројекту и конкретно реализовану идеју, а само такмичење би се одржало на пролеће у Београду.

Унапред се радујемо!

Више о овом успеху наше гимназије можете прочитати на званичном сајту Достигнића младих.

Контакт
  • Директор школе: проф. Јасмина Вуковљак
  • Помоћник директора: проф. Мирјана Ступар
  • Секретар школе: Живка Беук
  • Телефон управе: 021/6740-261, 6466-766
  • lakogim@gmail.com
  • www.gimnazijalazakostic.edu.rs
  • Адреса: Гимназија "Лаза Костић"
    Лазе Лазаревића 1, 21102 Нови Сад
Пословни подаци
  • Шеф рачуноводства:
    Милица Трбојевић
  • Благајник:
    Радмила Берковић
  • Телефон рачуноводства: 021/6740-265
  • ПИБ: 100237409
  • МБР: 08685240
Како стићи